Laden...

Meierijstad moet vergunning voor huisvesting van arbeidsmigranten aanpassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Meierijstad moet vergunning voor huisvesting van arbeidsmigranten aanpassen
's-Hertogenbosch, 29 mei 2024

De gemeente Meierijstad moet de vergunning voor de bouw van tijdelijke verblijven in buurtschap Dorshout aanscherpen. Dat bepaalt de rechtbank Oost-Brabant. De woonruimtes zijn bedoeld voor in totaal 500 arbeidsmigranten.  Er moet eerst een schutting om de projectlocatie komen en de eigenaar van de woningen moet toezien op het naleven van de huisregels. Als er wordt voldaan aan die voorwaarden, mogen er arbeidsmigranten op de locatie worden ondergebracht.

De gemeente Meierijstad verleende de vergunning voor de bouw van 100 tijdelijke woningen (voor maximaal 15 jaar) en een ontvangstgebouw voor arbeidsmigranten. Tientallen omwonenden stapten vervolgens naar de rechter. Zij zijn bang voor overlast.

Volgens de omwonenden had de gemeente geen vergunning mogen verlenen voor het project. De 100 tiny houses komen volgens het plan op het erf van een voormalig agrarisch bedrijf en dat zou niet in het beleid van de gemeente voor de huisvesting van arbeidsmigranten passen. Bovendien vinden de buurtbewoners het project te massaal. Zij stellen voor om het op te knippen in meerdere kleinere projecten, zodat de arbeidsmigranten verspreid worden gehuisvest.

De gemeente wijst op de regionale opdracht om arbeidsmigranten te huisvesten. Bovendien zou het onderbrengen van arbeidsmigranten op één locatie ook voordelen hebben, zoals betere mogelijkheden om 24 uur per dag toezicht te houden.

Project past in het gemeentelijk beleid

De rechtbank oordeelt dat het project in het gemeentelijke beleid past, omdat het dicht bij een bedrijventerrein ligt. Op het terrein zitten ruim 120 bedrijven en is er behoefte aan kwalitatief hoogwaardige huisvesting van arbeidsmigranten. Een deel van de migranten zal op dit terrein gaan werken. Ook past de omvang van de locatie (500 personen) bij de omvang van het bedrijventerrein.

De rechtbank ziet, net als de gemeente, dat er voordelen zitten aan het grootschalige karakter van het project, waaronder het aanbod van gemeenschappelijke voorzieningen en de betere mogelijkheden om 24 uur per dag toezicht te houden. Het is dan ook niet onredelijk om de arbeidsmigranten op één locatie te vestigen.

Dit hoeft bovendien niet ten koste te gaan van de kwaliteit van de leefomgeving, de veiligheid en de gezondheid, maar daarvoor moeten de huidige voorschriften in de vergunning wel worden aangescherpt. Zo moet het project eerst met een schutting worden afgeschermd van de omgeving voordat er arbeidsmigranten worden gehuisvest en moet de eigenaar worden verplicht om toezicht te houden op de huis- en leefregels binnen het project.

Tijd om te herstellen

De rechtbank geeft de gemeente de mogelijkheid om deze gebreken in de vergunning binnen 12 weken te herstellen. In de tussentijd mag gebruik worden gemaakt van de vergunning. Het is namelijk van belang dat de eigenaar zich kan bewijzen en dat omwonenden kunnen ervaren wat de impact is van de huisvesting van arbeidsmigranten. Er moet wel eerst een schutting worden geplaatst voor de huisvesting van de arbeidsmigranten en de eigenaar moet toezien op naleving van de huis- en leefregels. Als dit gebeurt, mogen er arbeidsmigranten op de projectlocatie verblijven.

Uitspraak