Laden...

Mobiel banditisme: 12 maanden celstraf voor man die 17 setjes autospiegels stal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Mobiel banditisme: 12 maanden celstraf voor man die 17 setjes autospiegels stal
's-Hertogenbosch, 11 oktober 2023

Een 31-jarige man uit Litouwen krijgt 12 maanden celstraf voor de diefstal van autospiegels in Veghel, Vught, Oirschot en Hilvarenbeek. Volgens de rechtbank Oost-Brabant is er sprake van mobiel banditisme. In totaal stal hij 17 setjes autospiegels van allerlei dure auto’s.

Foto ter illustratie

In de nacht van 8 mei 2023 werd de verdachte in Veghel gecontroleerd door 2 politieagenten. Een tweede persoon die bij hem was, wist te ontkomen. In de tas die de verdachte bij zich droeg, troffen de agenten 11 setjes autospiegels aan. Verder had hij een breekvoorwerp bij zich en handschoenen in zijn jaszak. Om zijn nek droeg hij een col waarmee hij ook zijn gezicht kon bedekken.

De verdachte verklaarde dat hij de rugtas met autospiegels in die bewuste nacht voor 100 euro had gekocht van een onbekende man.

Wisselende en vage verklaringen

De rechtbank constateert dat de verdachte wisselende en vage verklaringen heeft afgelegd, bijvoorbeeld over wat hij die nacht in Veghel deed op het moment dat hij werd aangehouden en hoe hij daar is gekomen. Zo verklaarde hij dat hij met de bus vanuit Tilburg naar Veghel ging. De dag daarvoor zou hij vanuit Frankrijk met een man zijn meegereden wiens naam hij niet kan noemen. In Veghel zou hij door een andere onbekende man worden opgehaald die hem vervolgens naar Litouwen zou brengen. De precieze ophaalplek wist de verdachte niet te noemen.  Ook over de bij hem aangetroffen handschoenen en het breekvoorwerp legde de verdachte wisselende verklaringen af.

Al met al vindt de rechtbank de verklaring van de verdachte ongeloofwaardig en gaat ervanuit dat de aangetroffen spiegels, het breekvoorwerp en de handschoenen van hem zijn.

Van verschillende diefstallen zijn camerabeelden, waarop steeds twee mannen te zien zijn die ieder aan hun eigen kant van de auto een spiegel uit de kap halen. Eén van de mannen op de beelden lijkt qua signalement en kleding sterk op verdachte op het moment dat hij werd aangehouden. De combinatie van camerabeelden en de bij verdachte aangetroffen spullen maakt dat de rechtbank bewezen vindt dat de verdachte degene was die de diefstallen pleegde samen met een onbekend gebleven man.

Mobiel banditisme

Volgens de rechtbank is bewezen dat de verdachte in totaal 17 setjes autospiegels heeft gestolen in Veghel, Vught, Oirschot en Hilvarenbeek. Hij ging professioneel en geraffineerd te werk. In nog geen week tijd ging de verdachte 4 keer, steeds in een andere plaats, ’s nachts op strooptocht met een onbekende tweede persoon. Binnen enkele seconden haalden zij de spiegels uit de kappen van auto’s. Daarbij kozen zij telkens dure auto’s uit van merken als Tesla, Mercedes, Porsche, Range Rover en Audi. De gepleegde diefstallen laten een spoor van materiële schade achter. Uit het handelen van de verdachte spreekt een minachting voor andermans eigendommen.

De rechtbank oordeelt dat het gaat om mobiel banditisme. In 2020 is de man ook al in Oostenrijk tot een gevangenisstraf veroordeeld voor een soortgelijk feit. De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats.

De rechtbank legt een zwaardere straf op dan de officier van justitie eiste (170 dagen gevangenisstraf met aftrek van de tijd die verdachte in voorarrest heeft doorgebracht). Bij de eis is onvoldoende rekening gehouden met onder andere het grote aantal diefstallen, de professionaliteit van het handelen en met het gegeven dat de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid nam. Al met al legt de rechtbank een gevangenisstraf op van 12 maanden. Daarnaast moet de verdachte schadevergoedingen betalen van in totaal zo’n 5500 euro.

Uitspraak