Laden...

Motorrijder veroorzaakt zwaar ongeval door 'wheelie' in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Motorrijder veroorzaakt zwaar ongeval door 'wheelie' in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 07 april 2023

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 35-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Ook krijgt hij een rijontzegging van 18 maanden. De motorrijder veroorzaakte een zwaar ongeval door veel te hard te rijden en een gevaarlijke stunt uit te halen.

De verdachte reed in juni 2021 in Eindhoven met zijn motor over de Leenderweg. Daar raakte hij in botsing met een overstekende fietser, die haar nekwervel en been brak. Volgens de officier van justitie reed de verdachte op dat moment 100 km/uur waar hij maar 50 km/uur mocht rijden en maakte hij een zogenaamde 'wheelie' met zijn motor. De verdachte zegt niet zo hard te hebben gereden en verklaarde dat hij geen 'wheelie' kan maken. 

De rechtbank stelt op basis van de bewijzen in het strafdossier vast dat de verdachte op het moment van het ongeval fors te hard reed: ten minste 101 km/uur. Ook maakte hij een 'wheelie'. Dit betekent dat de verdachte twee ernstige verkeersfouten maakte. Uit het dossier blijkt niet hoe lang de verdachte een 'wheelie' maakte en of hij langere tijd de maximumsnelheid heeft overtreden, zoals bijvoorbeeld bij een straatrace. Volgens de rechtbank is dit rijgedrag van de verdachte, hoewel zeer kwalijk, daarom niet te kwalificeren als roekeloos zoals de officier van justitie vindt. Dit is de zwaarste vorm van schuld bij een verkeersdelict. De verdachte reed wel zeer onvoorzichtig en onoplettend. 

Eerdere verkeersdelicten

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte met dubbele maximumsnelheid binnen de bebouwde kom reed en ook nog eens een gevaarlijke manoeuvre maakte, waarbij het voorwiel van de motor van de grond komt. Het slachtoffer raakte zwaargewond, had meerdere operaties nodig en heeft lange tijd moeten revalideren. Zij heeft het revalidatietraject moeten staken vanwege de strijd tegen een ernstige ziekte. Ook weegt mee dat de verdachte al 3 keer eerder is veroordeeld voor verkeersdelicten.

De rechtbank heeft verder oog voor het letsel dat de verdachte zelf overhield aan zijn rijgedrag. Hij lag 18 dagen in coma en moest diverse operaties ondergaan. Dit weegt wel in relatief beperkte mate mee, omdat de verdachte door zijn eigen toedoen gewond is geraakt. Al met al vindt de rechtbank een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden op zijn plaats. Daarnaast krijgt de verdachte een rijontzegging van 18 maanden.

Uitspraak