Laden...

Zet alvast in je agenda: 8 juni Open Dag Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Zet alvast in je agenda: 8 juni Open Dag Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 17 mei 2024

Het Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch opent zaterdag 8 juni tussen 10.00 en 15.00 uur de deuren voor het publiek. Tijdens de Open Dag geven de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof 's-Hertogenbosch een uitgebreid kijkje voor én achter de schermen. Zo worden er zittingen nagespeeld en komen bezoekers meer te weten over diverse soorten rechtszaken. Ook is het mogelijk om in gesprek te gaan met onder meer rechters en gerechtsjuristen en vragen te stellen aan een rechtbanktekenaar en een ex-gedetineerde. Op de informatiemarkt ontdekken bezoekers welke organisaties er betrokken zijn bij de rechtspraak. Met een rondleiding in het cellencomplex krijgen bezoekers letterlijk een kijkje achter de schermen. 


Wat kunnen bezoekers verwachten? Een greep uit het programma:

  • De hele dag door worden er allerlei zittingen nagespeeld. Je komt meer te weten over allerlei soorten rechtszaken en wat rechters meewegen bij de behandeling van zaken. Ook krijg je de kans als rechter op te treden, het publiek in de zaal oordeelt mee.
  • Daarnaast kun je in gesprek gaan met rechters en gerechtsjuristen, een rechtbanktekenaar en een ex-gedetineerde.

  • In de centrale hal staan stands van organisaties die met de Rechtspraak zijn verbonden, maak kennis met: Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC), Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Het Juridisch Loket, Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), Openbaar Ministerie, PI Vught, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering (3RO, Reclassering Nederland, SVG verslavingsreclassering en Leger des Heils reclassering) en Slachtofferhulp. Ook krijg je uitleg over mediation naast rechtspraak.
  • Bij de stand van de Rechtspraak kom je meer te weten over vacatures en werken bij de rechtbank en het gerechtshof. De hele dag door kunnen bezoekers speeddaten met gerechtsjuristen, administratief medewerkers, Facilitaire Zaken, HRM en rechters. Zij vertellen over hun werk in en rond de rechtszaal en beantwoorden graag alle vragen.

  • Ook de politie is aanwezig, je bent welkom in het cellencomplex. Je kunt een kijkje nemen in dienstauto's en je vingerafdrukken laten nemen.
  • In een zittingszaal kun je een (toga)selfie laten maken.
  • Meer weten over de kunst in het Paleis van Justitie? Een gids geeft uitleg over onder meer de wandtapijten in de zittingszalen.

In het kort

🔸 Datum en tijd: Zaterdag 8 juni tussen 10.00 - 15.00 uur
🔸 Locatie: Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch, Leeghwaterlaan 8, direct naast het centraal station 's-Hertogenbosch
🔸 Bezoekers zijn de hele dag welkom, een uurtje langskomen kan ook. Aanmelden is niet nodig.

Uitspraken