Opname in psychiatrisch ziekenhuis voor steekpartij in Vught

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Opname in psychiatrisch ziekenhuis voor steekpartij in Vught
's-Hertogenbosch, 15 april 2016

Een 57-jarige man uit Eindhoven is ontslagen van alle rechtsvervolging. De man stak in juli vorig jaar iemand neer, maar was tijdens het delict volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag beslist dat hij daarom wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

De verdachte verbleef in juli vorig jaar in een woonvoorziening in Vught. Hij liep daar op een man af die buiten op een bankje zat en stak hem zonder aanleiding met een mes in zijn zij. In het ziekenhuis bleek dat er geen vitale delen van het lichaam waren geraakt.

Volgens een psycholoog en een psychiater is er bij de verdachte sprake van een ziekelijke stoornis in de vorm van schizofrenie. Het slachtoffer lijkt al langere tijd onderdeel te zijn geweest van het paranoïde waansysteem van de verdachte, waarbij hij naar zijn idee werd achtervolgd door het slachtoffer. De verdachte zou er op een gegeven moment iets van hebben gezegd, maar toen het volgens hem nogmaals gebeurde, maakte hem dit woedend en heeft hij het slachtoffer aangevallen. De rechtbank oordeelt dat het gedrag van de verdachte zodanig werd beïnvloed door zijn stoornis, dat het delict hem niet kan worden aangerekend. De rechtbank laat de man een jaar opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 750 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten