Osse man krijgt celstraf voor bedreigen van vier politieagenten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Osse man krijgt celstraf voor bedreigen van vier politieagenten
's-Hertogenbosch, 17 juni 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 35-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De man bedreigde vier politieagenten met een mes.

De verdachte werd in oktober vorig jaar benaderd door vier politieagenten nadat hij een buurtgenoot zou hebben bedreigd. De man hield de agenten een groot mes voor en hitste zijn hond op door te roepen ‘pak ze, pak ze’.
 
De man was ook een poging tot doodslag of zware mishandeling ten laste gelegd, maar de rechtbank spreekt hem daarvan vrij. Uit de bewijsmiddelen blijkt niet dat de verdachte het mes zodanig dicht bij één van de politieagenten hield, dat daardoor een aanmerkelijke kans bestond op zwaar lichamelijk letsel of de dood van die agent. Ook is er onvoldoende bewijs dat de man zijn buurtgenoot bedreigde.

Onder invloed van alcohol

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de man vier politieagenten hinderde in hun werk en hen bedreigde. De man was bovendien onder invloed van alcohol, terwijl hij de negatieve werking op zijn gedrag kende. Ook is hij eerder voor geweldsdelicten veroordeeld. De rechtbank weegt in het voordeel van de man mee dat de feiten hem volgens een psycholoog in verminderde mate moeten worden toegerekend. De man werd tijdens de schorsing van de voorlopige hechtenis opgenomen in een kliniek en hij blijkt zeer gemotiveerd voor de behandeling. De rechtbank neemt redelijkerwijs aan dat zijn gedrag zich ten goede zal keren.
 
De rechtbank verbindt een proeftijd van drie jaar aan de voorwaardelijk opgelegde straf en legt de man enkele bijzondere voorwaarden op. Hij moet onder meer zijn huidige behandeling afmaken en zich aansluitend ambulant laten behandelen voor zijn persoonlijkheids- en verslavingsproblematiek.

Geen schadevergoeding

De politieagenten moesten hun vuurwapen trekken en pepperspray gebruiken om de verdachte aan te houden. De agenten eisten vanwege deze emotionele belasting en de impact van de bedreiging zelf een schadevergoeding. De rechtbank oordeelt dat het trekken van een vuurwapen een ingrijpend middel is, maar voor politiemensen is dit onderdeel van hun beroep. Volgens de rechtbank hoort het reguleren van de emoties bij het professionele handelingsrepertoire van agenten. De rechtbank wijst daarom de eisen voor een schadevergoeding af.

Uitspraken

Meest gelezen berichten