Rechtbank legt hogere straf op voor poging tot doodslag in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Rechtbank legt hogere straf op voor poging tot doodslag in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 04 februari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 22-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor poging tot doodslag en vernieling.

De man stak in juli vorig jaar op klaarlichte dag een man neer in de buurt van het centrum van Eindhoven. Het slachtoffer liep daarbij een scheur op van zes centimeter in zijn lever. Volgens de rechtbank heeft de verdachte met zodanige kracht gestoken dat daarmee vitale organen geraakt konden worden en de kans op dodelijk letsel aanmerkelijk was.

In oktober 2014, toen de man voor de poging doodslag was aangehouden, vernielde hij een deur en een deurklink op het politiebureau in zijn woonplaats.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat de verdachte zich niet om het slachtoffer bekommerde en hem hevig bloedend heeft achtergelaten. Uit het rapport van een psychiater blijkt dat de poging tot doodslag in verminderde mate aan de verdachte kan worden toegerekend. De verdachte heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens.

Volgens de rechtbank heeft de officier van justitie de ernst van het feit onvoldoende laten meewegen in haar eis van 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast legt de rechtbank de straf geheel onvoorwaardelijk op, omdat de verdachte onvoldoende gemotiveerd is om behandelingen voor zijn verslaving of persoonlijkheidsstoornis te ondergaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten