Rechter scherpt voorschriften hondenkennel Heeswijk-Dinther aan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Rechter scherpt voorschriften hondenkennel Heeswijk-Dinther aan
's-Hertogenbosch, 12 mei 2017

De eigenaar van een dierenpension in Heeswijk-Dinther mag voortaan maximaal 78 honden op zijn terrein aanwezig hebben (inclusief zijn eigen honden). De dieren mogen alleen tijdens bepaalde tijden worden uitgelaten en door hun baasjes worden gehaald en gebracht en klanten moeten op aangewezen plekken parkeren. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bernheze legde de eigenaar van het dierenpension in augustus 2016 een aantal voorschriften op. In de voorschriften was onder meer bepaald dat het dierenpension zich aan strengere geluidsvoorschriften moet houden. Een aantal omwonenden ging hiertegen in beroep. Zij zijn bang dat de voorschriften niet voldoende zijn om de geluidsoverlast van blaffende honden zo veel mogelijk te beperken.

Volgens de rechtbank had het college meer onderzoek moeten doen voordat het de voorschriften oplegde. De gemeente had de eigen honden van de eigenaar moeten meenemen bij de bepaling van de geluidsbelasting van het dierenpension. De eigen honden worden gehouden op hetzelfde terrein. Verder had het college de vervoersbewegingen van klanten voor een trimsalon die in het dierenpension zit, in kaart moeten brengen. Ook is niet onderzocht waar de bezoekers van die trimsalon parkeren en of die vervoersbewegingen er voor kunnen zorgen dat de honden in het dierenpension gaan blaffen. Verder onderzocht het college niet hoeveel klanten de trimsalon dagelijks bezoeken. De rechtbank wijst ook een aantal bezwaren van omwonenden af, onder andere een verzoek om nog strengere geluidsvoorschriften op te leggen.
De rechtbank oordeelt dat de beroepen van de omwonenden gegrond zijn en vult de voorschriften als volgt aan. De eigenaar mag vanaf nu maximaal 78 honden houden inclusief zijn eigen volwassen honden. De uitlaattijd van de honden in het dierenpension is beperkt en deze honden mogen uitsluitend op bepaalde tijden groepsgewijs worden uitgelaten en op bepaalde tijden worden gehaald en gebracht. Ook mag de eigenaar maximaal 2 klanten per dag ontvangen in zijn trimsalon. Tot slot mogen klanten uitsluitend op de daarvoor aangewezen plekken parkeren.

Uitspraak

Meest gelezen berichten