Schieten op agenten in Eindhoven: celstraf en tbs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Schieten op agenten in Eindhoven: celstraf en tbs
's-Hertogenbosch, 13 november 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige man veroordeeld voor poging tot doodslag op 2 politieagenten in Eindhoven. De man krijgt 30 maanden celstraf en tbs met voorwaarden opgelegd.

De agenten gingen in januari 2015 bij de verdachte langs vanwege een openstaande straf. Een andere man liet de agenten binnen en riep naar de verdachte dat de agenten voor hem kwamen. Toen de politieagenten voor de deur van de zolderkamer van de man stonden, vroegen ze hem meerdere keren de deur te openen. De man vuurde vervolgens een schot af. De kogel ging op hoofdhoogte door een ruit in de deur richting de agenten. Zij werden niet geraakt.

Poging doodslag

De rechtbank vindt dat er sprake is van poging tot doodslag. De verdachte heeft zonder enige waarschuwing, doelgericht en op hoofdhoogte een keer met een vuurwapen op het raam in de deur geschoten, terwijl hij wist dat op de overloop twee agenten stonden. De kans was aanmerkelijk dat de agenten daarbij dodelijk geraakt zouden worden. De rechtbank spreekt de man vrij van poging tot moord. Het kan kort gezegd niet worden uitgesloten dat de man uiteindelijk in paniek besloot te schieten toen de agenten dreigden zijn kamer binnen te komen.

Bij de strafbepaling heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat de verdachte met zijn handelen welbewust een groot en zelfs levensbedreigend gevaar veroorzaakte voor de agenten. Zo’n delict zorgt voor veel onrust en gevoelens van onveiligheid in het algemeen en bij politiemensen in het bijzonder. Met zijn gedrag heeft de verdachte een grote impact gehad op de slachtoffers. Daarnaast weegt de rechtbank in het voordeel van de man mee dat hij door deskundigen als sterk verminderd toerekeningsvatbaar wordt beschouwd. Bij de man is sprake van een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Ook geven de deskundigen aan dat er een groot risico op herhaling is in stressvolle situaties.
 
De rechtbank legt de man naast de celstraf terbeschikkingstelling met voorwaarden op ter beveiliging van de maatschappij. Hij moet zich onder meer klinisch laten opnemen in een forensisch psychiatrische kliniek. Ook is de man verplicht zich te houden aan een scala aan toezichtsmaatregelen door de reclassering. De rechtbank heeft de man daarnaast veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, hij moet beide agenten 1.500 euro betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten