Schuldig, maar geen straf voor bezit drugsvoorraad coffeeshop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Schuldig, maar geen straf voor bezit drugsvoorraad coffeeshop
's-Hertogenbosch, 05 april 2016

Een 68-jarige vrouw en 2 mannen (43 en 48 jaar) uit ’s-Hertogenbosch zijn schuldig aan overtreding van de Opiumwet, maar de rechtbank Oost-Brabant legt hiervoor geen straffen of maatregelen op. De mannen zorgden voor de bevoorrading van de coffeeshop van de vrouw.

De vrouw werd in juli vorig jaar aangehouden nadat in de woning van de 48-jarige man 30 kilo hennep en 15 kilo hasjiesj werd aangetroffen. Deze softdrugs waren bedoeld om coffeeshop Meetpoint in ’s-Hertogenbosch te bevoorraden. Een maand eerder is de 43-jarige man aangehouden toen hij naar deze coffeeshop op weg was met 88 gram hennep en 151 gram hasjiesj.

Gedoogd

De verkoop van softdrugs door coffeeshops wordt onder strenge voorwaarden gedoogd. Een coffeeshop mag bijvoorbeeld maar een relatief kleine voorraad softdrugs van maximaal 500 gram aanwezig hebben. Volgens het Openbaar Ministerie hielden de verdachten zich niet aan die gedoogvoorwaarden, omdat er meer dan 500 gram softdrugs aanwezig was. De rechtbank oordeelt dat niet is gebleken dat er op enig moment meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid in de coffeeshop aanwezig is geweest. De voorraad softdrugs buiten de coffeeshop telt de rechtbank hierbij niet mee. Wel vindt de rechtbank het relevant hoe groot die externe voorraad was. Gezien het gemiddelde aantal bezoekers (door de gemeente ’s-Hertogenbosch geschat op 300 tot 400 per dag) en de hoeveelheid softdrugs die gemiddeld per klant wordt gekocht, stelt de rechtbank vast dat de gedoogde voorraad van 500 gram niet toereikend is voor de dagelijkse exploitatie van de coffeeshop. Omdat de bevoorrading niet op gezette tijden via legale leveranciers mogelijk is, vindt de rechtbank het voorstelbaar dat er een externe opslaglocatie wordt gebruikt. De rechtbank oordeelt dat de omvang van de voorraad, in relatie tot de exploitatie, als acceptabel kan worden beschouwd.

Wel schuldig, geen straf

De strafbare feiten vloeien voort uit de exploitatie van de gedoogde coffeeshop. Dat de verdachten betrokken waren bij de bevoorrading is op zich strafbaar, maar in dit geval kan volgens de rechtbank worden volstaan met een schuldigverklaring zonder strafoplegging.

Uitspraken

Meest gelezen berichten