Son en Breugel moet handhaven tegen geluidsoverlast café-restaurant

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Son en Breugel moet handhaven tegen geluidsoverlast café-restaurant
's-Hertogenbosch, 11 juni 2015

De gemeente Son en Breugel moet binnen nu en vier weken optreden tegen de geluidsoverlast van café-restaurant De Zwaan. Dat is het oordeel van de rechtbank Oost-Brabant. De rechtbank stelt dat de gemeente het café-restaurant moet verplichten voldoende maatregelen te treffen zodat aan de geluidsnormen wordt voldaan. Tot die tijd mag De Zwaan 's nachts geen versterkte- of livemuziek laten spelen op straffe van het verbeuren van een dwangsom van 2.500 euro per overtreding.

Buurtbewoners klagen al jaren over geluidsoverlast en vroegen de gemeente al vanaf 2009 om maatregelen te nemen. Bij geluidsmetingen is diverse malen een overtreding van de geluidsnormen geconstateerd. Zo bleek in 1995 dat de geluidsnormen op de gevel van de woning van de buren ruimschoots worden overschreden wanneer er ’s nachts livemuziek wordt gespeeld tijdens bruiloften en partijen. Volgens een onderzoeksbureau vraagt de situatie om zeer ingrijpende maatregelen waarbij onder andere het volledige dak van de zaal moet worden geïsoleerd, de ramen in de rechter zijgevel moeten worden dichtgemetseld en een toegangsportaal moet worden geplaatst.

De voorzieningenrechter stelt vast dat de gemeente al vanaf 1995 weet van het akoestisch rapport en de daarin gestelde maatregelen om te komen tot de vereiste geluidreductie. Tot op heden heeft de gemeente weliswaar bij tijd en wijle handhavend opgetreden, maar dit was niet adequaat omdat De Zwaan nog steeds geen of in elk geval onvoldoende geluidsreducerende maatregelen heeft getroffen.

De rechtbank oordeelt dat de gemeente binnen nu en vier weken een handhavingsbesluit moet nemen met als inhoud dat tot dat aan de geluidnormen (van het Barim) wordt voldaan, De Zwaan ’s nachts geen versterkte- of livemuziek mag laten spelen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten