Laden...

Stel moet miljoenen euro's afstaan na witwaspraktijken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Stel moet miljoenen euro's afstaan na witwaspraktijken
's-Hertogenbosch, 04 juli 2023

Een 67-jarige vrouw uit Gennep en haar 86-jarige zakenpartner zijn beiden verplicht om ongeveer 10 miljoen euro aan de Staat betalen. Dit is de illegale winst die zij maakten met het witwassen van crimineel vermogen. 

De man en vrouw waren decennialang actief met de wereldwijde handel in overtollige Amerikaanse legeronderdelen en met het verstrekken van grote financieringen. De rechtbank oordeelde in december 2021 dat het stel leiding gaf aan het witwassen van miljoenen euro's tussen 2007 en 2017. Zij richtten bedrijven op in binnen- en buitenland, waar zij zelf achter schuilgingen. Via leenconstructies en winstverschuivingen tussen die bedrijven, verdienden de man en vrouw een miljoenenvermogen voor zichzelf, waarover zij wereldwijd nooit belasting betaalden. Om dit te bereiken pleegden ze ook valsheid in geschrift en werden bij herhaling onjuiste belastingaangiften gedaan. 

De vrouw werd eerder veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar, omdat zij een sturende positie had. Zij was de architect van de bedrijfsorganisatie en de fiscale constructies. Haar zakenpartner was juist de man op de vloer, met de kennis van de handel in legeronderdelen. Hij kreeg een celstraf van 40 maanden. Hun bedrijven moesten destijds een geldboete betalen van 1,9 miljoen euro. De man, de vrouw en drie van de vijf veroordeelde bedrijven moeten nu ook de opbrengsten uit het witwassen afstaan. Op die manier wordt het wederrechtelijk verkregen voordeel ontnomen.

Uitspraak