Stel veroordeeld tot celstraffen voor reeks woningovervallen en oplichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Stel veroordeeld tot celstraffen voor reeks woningovervallen en oplichting
's-Hertogenbosch, 26 september 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 30-jarige man uit Tilburg veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar. De man zit in België een levenslange gevangenisstraf uit wegens een roofmoord.

De Tilburger pleegde in 2011 in een maand tijd een aantal woningovervallen in Noord-Brabant en lichtte een oudere vrouw op. Hij werd bij die oplichting geholpen door zijn 28-jarige vriendin uit Brakel. Zij krijgt onder meer hiervoor een celstraf van 3 maanden.

De man drong op 19 september 2011 samen met zijn mededaders een woning in Tilburg binnen, pakte de bewoonster vast, draaide haar arm op haar rug en maakte een portemonnee met inhoud en horloges buit. Op 4 oktober drong de man ’s nachts een woning in Baarle-Nassau binnen met enkele andere daders. Hij bedreigde de bewoners met een mes en een ijzeren staaf, bond de bewoner vast en ging er vandoor met onder andere zilveren munten, horloges, bankpassen en sieraden.

De verdachte wist op 15 oktober in Bergen op Zoom een woning binnen te komen door de voordeur open te breken. Hij pakte vervolgens de bewoner vast, drukte hem tegen de grond en eiste autosleutels om de auto te kunnen meenemen. De verdachte slaagde hier niet in. Twee dagen later wist hij wel een 78-jarige vrouw uit Chaam op te lichten bij wie zijn vriendin als hulp in de huishouding werkte. Hij belde bij haar aan en deed zich voor als een medewerker van een incassobureau die een openstaande schuld kwam incasseren. Toen zij aangaf geen geld in huis te hebben, bewoog de verdachte haar ertoe om in plaats daarvan sieraden af te geven.

De vriendin van de Tilburger verkocht de sieraden aan een pandjeshuis. Ook werd zij vandaag veroordeeld omdat ze probeerde goederen te verkopen waarvan zij wist dat die tijdens de woningoverval in Baarle-Nassau waren buitgemaakt. Ook kocht ze onder meer kleding en boodschappen van geld waarvan zij wist dat dit uit misdrijven afkomstig was.

​Laffe en gewetenloze daden

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij tweemaal ’s nachts en eenmaal op klaarlichte dag een woning binnendrong. Hij en zijn mededaders dwongen de bewoners onder bedreiging van wapens of geweld om hun eigendommen af te staan. Zelfs bijna 5 jaar na de delicten blijkt dat deze voorvallen grote impact hebben gehad op de slachtoffers. Zij doorstonden angstige momenten en hun gevoel van privacy en veiligheid in hun eigen woning is sterk aangetast. Gelet op de hoge leeftijd van veel van de slachtoffers en de forse en gewelddadige inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer gaat het volgens de rechtbank om laffe en gewetenloze daden. De man gaf geen blijk van enig mededogen met zijn slachtoffers. Anderzijds weegt de rechtbank mee dat de man licht verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de delicten. In het voordeel van de vrouw houdt de rechtbank er rekening mee dat zij er blijk van heeft gegeven de ernst in te zien van het leed dat zij anderen heeft aangedaan. Ook toonde zij oprecht berouw.
De man moet 3 slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal 33.261,53 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten