Laden...

Straffen voor drugs- en vuurwapenbezit onderzoek Trefpunt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Straffen voor drugs- en vuurwapenbezit onderzoek Trefpunt
's-Hertogenbosch, 01 augustus 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft 3 mannen (47, 52 en 53 jaar) en een 50-jarige vrouw veroordeeld voor onder meer drugs- en vuurwapenbezit. Ze krijgen hiervoor straffen opgelegd van respectievelijk 24 maanden, 12 maanden, 12 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur en 2 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk.

Bij een grootschalige politieactie (onderzoek ‘Trefpunt’) werden op 4 april jl. tientallen verdachten aangehouden op verdenking van onder meer drugsdelicten en het lidmaatschap van een criminele organisatie. De rechtbank behandelde 2 weken geleden de zaken van 4 verdachten.
De politie trof in 2 scooters in de garagebox van een 47-jarige man uit Dordrecht 2 vuurwapens aan en bijna 8.500 LSD-zegels. Een van de wapens was geladen en ook was er munitie aanwezig voor het andere vuurwapen. De 52-jarige man uit Amsterdam had een grote hoeveelheid MDMA en hasjiesj/hennep in zijn woning. Ook vervoerde hij in juni 2015 een grote hoeveelheid harddrugs. In de woning van de 53-jarige verdachte in Best vond de politie een grote hoeveelheid hennep en een geladen vuurwapen en munitie. De 50-jarige verdachte had in haar woning in Waalre een geladen vuurwapen en munitie.

Vrijspraken

De rechtbank is van oordeel dat er onvoldoende bewijs is dat de 47-jarige verdachte wist dat er in de garagebox een illegale voorraad geneesmiddelen en een jerrycan met amfetamineolie lagen. Het is niet uit te sluiten dat iemand anders dan de verdachte deze spullen daar heeft achtergelaten. De 53-jarige verdachte wordt vrijgesproken van diefstal van elektriciteit.

Straffen

Het is algemeen bekend dat verdovende middelen schade toebrengen aan de gezondheid van de gebruikers ervan. Bij het bepalen van de straffen weegt de rechtbank ook mee dat het ongecontroleerde bezit van vuurwapens het risico verhoogt op levensbedreigende geweldsdelicten.  Daar moet volgens de rechtbank streng tegen worden opgetreden. Bij de 47-jarige en 52-jarige verdachten speelt in de strafmaat een rol dat zij het laakbare van hun handelen niet inzien. De 53-jarige man heeft uiteindelijk openheid van zaken gegeven. Bij het bepalen van de straf voor de vrouw weegt mee dat zij niet eerder is veroordeeld.

Uitspraken