Supporters niet terug op eretribune tijdens thuiswedstrijden FC Den Bosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Supporters niet terug op eretribune tijdens thuiswedstrijden FC Den Bosch
's-Hertogenbosch, 09 maart 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist in een spoedprocedure beslist dat 2 supporters de thuiswedstrijden van voetbalclub FC Den Bosch niet vanaf de eretribune mogen bekijken. De club heeft ze de toegang tot die tribune terecht ontzegd. Ze mogen wel plaatsnemen op een andere tribune.

De supporters hadden oorspronkelijk een seizoenskaart in vak M van het stadion van FC Den Bosch. Afgelopen zomer werd die tribune om veiligheidsredenen gesloten. De club bood de supporters vervolgens de gelegenheid het huidige seizoen tegen hetzelfde tarief plaats te nemen op de eretribune. Een groep van zo’n 600 supporters maakte hier gebruik van. In december jl. vonden er tijdens een thuiswedstrijd ongeregeldheden plaats op de eretribune. De club zag zich hierop – na overleg met de gemeente en politie – genoodzaakt alle 600 supporters in januari naar een andere tribune (de zuidtribune achter het doel) over te plaatsen. Die maatregel geldt voor de rest van het seizoen. De 2 supporters maken deel uit van de groep. Vanochtend startten zij een spoedprocedure bij de civiel rechter om vanaf vanavond, tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Oss, de rest van het seizoen toch op de eretribune te mogen zitten.

De supporters stellen dat inmiddels een deel van de 600 supporters die naar de zuidtribune zouden moeten, toch weer op de eretribune mogen plaatsnemen. De 2 supporters voelen zich niet gelijk behandeld. Bovendien zeggen zij niets met de ongeregeldheden te maken te hebben gehad. Volgens de club is de genomen maatregel noodzakelijk om de veiligheid in en rond het stadion te kunnen garanderen tijdens thuiswedstrijden. De supporters die wel terug mochten naar de eretribune, mogen dit vanwege gezondheidsredenen. Bovendien stelt de club dat de 2 supporters aanvankelijk geen bezwaar hebben gemaakt tegen de maatregel, zelfs nog 1 of 2 wedstrijden hebben bekeken vanaf de zuidtribune en daarmee dus akkoord zijn gegaan met hun nieuwe plek.

De rechter oordeelt dat de oorspronkelijke seizoenskaart van de 2 supporters inderdaad inmiddels is verlopen, omdat ze 1 of 2 wedstrijden op de zuidtribune hebben plaatsgenomen. Hierdoor is in juridische zin sprake van een nieuwe overeenkomst die inhoudt dat ze thuiswedstrijden kunnen bekijken vanaf de tribune achter het doel. Ook kwam in de mondelinge uitspraak naar voren dat de club er alles aan moet doen wat binnen haar mogelijkheden ligt om de veiligheid in en rond het stadion te kunnen waarborgen. Dat betekent kort gezegd dat de club mocht besluiten de 2 supporters naar de zuidtribune te verplaatsen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten