Taakstraf en rijontzegging voor veroorzaken ongeval in Uden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Taakstraf en rijontzegging voor veroorzaken ongeval in Uden
's-Hertogenbosch, 16 september 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 26-jarige Udenaar veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval in Uden. Hij krijgt een taakstraf van 140 uur en een rijontzegging van 270 dagen, waarvan 187 dagen voorwaardelijk.

De man stapte in maart vorig jaar met te veel alcohol op achter het stuur van zijn auto en verloor nabij een rotonde in Uden de macht over het stuur. Hij slipte tegen een geparkeerde auto en raakte vervolgens een fietsster, die bekneld raakte tussen de auto’s. Het slachtoffer liep een wond aan haar onderbeen en een gekneusde enkel en rib op.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte aanmerkelijk onvoorzichtig reed en dat daardoor het ongeval heeft plaatsgevonden. Zijn rijgedrag is aanmerkelijk onder de maat gebleven van dat wat van een automobilist wordt geëist. Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat het rijgedrag van de man in aanzienlijke mate moet zijn bepaald door de hoeveelheid alcohol die hij had gedronken. Het lichamelijk letsel dat de fietsster bij het ongeval opliep, leidde tot tijdelijke verhindering in de uitoefening van haar normale bezigheden.
Onder deze omstandigheden zou volgens de door de rechtbanken gehanteerde oriëntatiepunten in beginsel een taakstraf van 90 uur en een rijontzegging van 9 maanden op z’n plaats zijn. De rechtbank legt echter een kortere rijontzegging op, omdat de verdachte zijn rijbewijs nodig heeft voor het behoud van zijn werk en daarmee zijn inkomen, en veroordeelt de man daarom tot een hogere taakstraf.

De verwijzing naar de uitspraak volgt zo spoedig mogelijk.

Uitspraken

Meest gelezen berichten