Taakstraf en vrijspraak voor hennepkwekerij Wijchen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Taakstraf en vrijspraak voor hennepkwekerij Wijchen
's-Hertogenbosch, 20 juni 2017

Voor het telen van hennep in een hennepkwekerij in Wijchen krijgt een 52-jarige man uit Gemert een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Een 51-jarige vrouw uit Nijmegen wordt vrijgesproken van het knippen van hennepplanten in de kwekerij.

De professionele hennepkwekerij, met 618 hennepplanten, werd op zondagmorgen 28 juni 2015 aangetroffen bij een doorzoeking door de politie van een pand aan het Industriepark in Wijchen. Verdachte was op dat moment als enige aanwezig en hij bezat diverse sleutels die passen op de sloten die toegang geven tot de loods waarin de kwekerij zich bevond. Verder blijkt uit onderzoek dat de verdachte heel vaak via een speciaal nummer op zijn telefoon de poort van het industrieterrein geopend heeft. Verdachte beweert dat zijn frequente bezoeken bedoeld waren om zijn auto naar de garage in de loods te brengen, koffie te drinken met kennissen die er werkten en om de vissen te voeren bij de viskwekerij aan de overkant. De rechtbank hecht geen geloof aan deze verklaringen van verdachte. Bij een doorzoeking van de woning van de verdachte werden zogeheten eb- en vloedbakken en plantenpotten aangetroffen. Op een aantal van deze bakken en potten zijn hennepdeeltjes aangetroffen. De afmetingen van de bakken en potten komen overeen met de bakken en potten die in de hennepkwekerij zijn aangetroffen. Een gasmasker dat bij de ingang van de kwekerij wordt gevonden, bevat DNA van de verdachte. Van een vrouwelijke medeverdachte wordt DNA aangetroffen op een flesje AA frisdrank in de kwekerij. Ze stelt ooit 1 keer plantjes te hebben geknipt, maar weet niet precies wanneer.

De rechtbank spreekt de vrouw vrij, omdat niet helder is wanneer zij in de kwekerij is geweest om plantjes te knippen. De bewijzen tegen de mannelijke verdachte zijn wel overtuigend. Bij het telen van de hennep heeft hij volgens de rechtbank uit puur winstbejag gehandeld en zich niets aangetrokken van de maatschappelijke belangen. Meegewogen is ook dat het telen van hennep steeds meer gepaard gaat met andere, ook zware vormen van criminaliteit. Ook telt mee dat verdachte eerder veroordeeld is voor medeplichtigheid aan hennepteelt. De officier van justitie eiste 8 maanden celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Op basis van de landelijke oriëntatiepunten qua strafmaat heeft de rechtbank een taakstraf en een voorwaardelijke straf opgelegd. Deze straf brengt volgens de rechtbank de ernst van het delict voldoende tot uitdrukking

Uitspraken

Meest gelezen berichten