Laden...

Taakstraf voor 'afsnijden' mountainbiker met paardentrailer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Taakstraf voor 'afsnijden' mountainbiker met paardentrailer
's-Hertogenbosch, 03 augustus 2018

Een 53-jarige man uit Bladel is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een taakstraf van 20 uur. Hij veroorzaakte in oktober 2017 gevaar op de weg toen hij in Hulsel met zijn paardentrailer een groep mountainbikers wilde inhalen en één van hen raakte.

De man week die bewuste dag met zijn bestelbus met paardentrailer uit naar links om een groep fietsers in te halen. Hij stuurde echter al terug naar rechts terwijl hij de fietsers nog niet volledig was gepasseerd. De trailer raakte daarbij de voorste fietser, die ten val kwam en daar schaafwonden, kneuzingen, blauwe plekken en een hersenschudding aan overhield.

Volgens de officier van justitie stuurde de man niet alleen te vroeg terug naar rechts, maar reed hij ook nog eens te hard. Hij zou daarom juridisch gezien een hoge mate van schuld hebben aan het ongeval. De rechtbank kan uit de bewijzen niet opmaken dat de man inderdaad te hard reed tijdens de inhaalmanoeuvre. Weliswaar zijn er enkele getuigen die verklaren over de snelheid van de man, maar die schattingen zijn volgens de rechtbank – bij gebrek aan technische gegevens en in het licht van de verklaring van de man zelf – onvoldoende overtuigend. De rechtbank kan daarom alleen vaststellen dat de man te vroeg naar rechts stuurde waardoor een aanrijding tussen de fietser en de paardentrailer ontstond. Volgens de rechtbank zijn er geen andere omstandigheden waaruit blijkt dat de man zich aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gedragen en dus schuldig is aan een verkeersmisdrijf, zoals de officier eiste. De rechtbank acht wel bewezen dat de man door zijn rijgedrag gevaar op de weg veroorzaakte en het verkeer hinderde. Dit betekent dat de man zich schuldig maakte aan een verkeersovertreding.

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de man niet alleen gevaar op de weg veroorzaakte, maar dat er ook daadwerkelijk een aanrijding ontstond waardoor een persoon letsel opliep. Het slachtoffer was enige tijd arbeidsongeschikt als gevolg van het ongeval. Volgens de rechtbank is daarom een taakstraf van 20 uur op zijn plaats.

Uitspraak