Taakstraf voor dodelijk ongeval met graafmachine in Schijndel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Taakstraf voor dodelijk ongeval met graafmachine in Schijndel
's-Hertogenbosch, 10 juni 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man uit Veghel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van één jaar. De man veroorzaakte met zijn graafmachine een ongeval waarbij een fietser om het leven kwam.

De man wilde in oktober 2013 met zijn graafmachine een fietser inhalen op de openbare weg in Schijndel. Hij week niet voldoende uit waardoor de fietser in de berm terecht kwam, ten val kwam en met zijn hoofd onder de wielen van de graafmachine kwam. Het slachtoffer overleed direct.
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat door het onvoorzichtige rijgedrag van de man, hoewel hij geen opzet had, een fietser om het leven is gekomen. Hierdoor is de nabestaanden van het slachtoffer veel leed aangedaan. Voor een dergelijk delict geldt als richtlijn een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van één jaar, zoals de officier van justitie ook eiste. De rechtbank houdt er in strafverminderende zin echter rekening mee dat de man ook zelf is getroffen door de gevolgen van het ongeluk. Hij is direct na het ongeval geconfronteerd met het verminkte, levenloze lichaam van het slachtoffer. Daarnaast is hij nooit eerder met politie en justitie in aanraking gekomen voor verkeersdelicten, terwijl hij al 37 jaar zijn rijbewijs had en 36 jaar een graafmachine bestuurde. Vanwege dit verleden als verkeersdeelnemer en omdat hij zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk, legt de rechtbank de rijontzegging voorwaardelijk op.

Uitspraken

Meest gelezen berichten