Laden...

Tbs met dwangverpleging voor doodslaan van bewoner GGzE

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor doodslaan van bewoner GGzE
's-Hertogenbosch, 01 februari 2024

Een 30-jarige man verkeerde vorig jaar april in een psychose toen hij een medebewoner van de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) om het leven bracht. De rechtbank Oost-Brabant beschouwt hem als volledig ontoerekeningsvatbaar en legt daarom geen gevangenisstraf op. Wel krijgt de man terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging opgelegd. 

De verdachte woonde in april 2023 in de GGzE en viel daar een medebewoner aan. Hij sloeg binnen anderhalve minuut 51 keer met een halterstang op het hoofd en bovenlichaam van het slachtoffer. Volgens eigen zeggen deed de verdachte dit omdat de man zou hebben geroepen 'fuck de Koran, fuck Mekka' en hij zich hierdoor diep beledigd voelde. 

De rechtbank kan op basis van de bewijzen in het dossier niet vaststellen of dit daadwerkelijk is gebeurd. Hoe dit incident kon plaatsvinden, kan niet worden beantwoord. De rechtbank realiseert zich dat de nabestaanden daarom met vele onbeantwoorde vragen en bovendien een enorm verdriet achterblijven. 

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Volgens de rechtbank was er geen sprake van een vooropgezet plan bij de verdachte en dus gaat het om doodslag. De verdachte is echter niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. Op het moment van het incident verkeerde de man volgens een psychiater en een psycholoog in een psychose. Ook kampt hij met schizofrenie, een lichte verstandelijke beperking en een psychotrauma- of stressgerelateerde stoornis. De verdachte was niet meer in staat zijn waanbeelden van de realiteit te onderscheiden; zijn denken, voelen en handelen werd volledig bepaald door de psychotische stoornis.

De deskundigen stellen dat er een grote kans op herhaling is als de verdachte niet wordt behandeld aan zijn psychische problemen. Daarom legt de rechtbank tbs met dwangverpleging op. Ook moet de verdachte een schadevergoeding van bijna 19.000 euro aan de moeder van het slachtoffer betalen.

Uitspraak