Tbs met voorwaarden voor brandstichting in eigen zolderkamer Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Tbs met voorwaarden voor brandstichting in eigen zolderkamer Eindhoven
's-Hertogenbosch, 15 maart 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man uit Eindhoven ontslagen van alle rechtsvervolging. De man stichtte brand in een zolderkamer van zijn woning, maar was ontoerekeningsvatbaar. Hij krijgt wel tbs met voorwaarden.

De man stak in april vorig jaar in zijn zolderkamer benzine aan met een aansteker. Door de brandstichting ontstond een levensgevaarlijke situatie voor de buren en de personen die zich in de overige kamers van de woning bevonden.

Een psycholoog en een psychiater stelden vast dat er bij de verdachte sprake is van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens. Volgens hen is de man kort gezegd zwakbegaafd en is sprake van antisociale persoonlijkheidskenmerken. Tijdens het delict was de verdachte psychotisch. Hij was onder invloed van wanen en hallucinaties waardoor zijn contact met de realiteit ernstig was verstoord. De rechtbank beschouwt de man daarom als ontoerekeningsvatbaar en ontslaat hem van alle rechtsvervolging.
De rechtbank oordeelt dat de zware maatregel tbs met dwangverpleging niet op zijn plaats is. Ook bij tbs met voorwaarden kunnen de recidiverisico’s op een verantwoorde manier worden beheerst. De man zal langdurig in een beveiligde klinische setting worden behandeld, waarna hij in een passende vervolgsetting zal worden geplaatst om verder te resocialiseren.

Uitspraken

Meest gelezen berichten