Laden...

Tbs voor opruiing tot terroristisch misdrijf via Facebook

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Tbs voor opruiing tot terroristisch misdrijf via Facebook
's-Hertogenbosch, 29 juli 2021

Een 25-jarige man uit Eindhoven maakte zich vorig jaar schuldig aan opruiing door via Facebook op te roepen tot een terroristisch misdrijf. Omdat hij op dat moment in een psychose verkeerde, is hij volledig ontoerekeningsvatbaar voor zijn daden en ontslaat de rechtbank Oost-Brabant de man van alle rechtsvervolging. Wel krijgt de verdachte terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden en geeft de rechtbank een zorgmachtiging af, zodat hij kan worden verplicht tot het nemen van medicatie.

De verdachte zette in september 2020 twee video's van zichzelf op zijn Facebookpagina. In die videoboodschappen heeft hij opgeruid tot een terroristisch misdrijf.
Volgens een psychiater, psycholoog en forensisch milieuonderzoek is bij de verdachte sprake van een ongespecificeerde schizofreniespectrum- of andere psychotische stoornis. Tijdens het plaatsen van de video's was hij psychotisch. De rechtbank neemt de adviezen van de deskundigen over en beschouwt de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar. Gelet hierop is hij niet strafbaar, zodat hij moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

Om de kans op herhaling te beperken, is het voor de rechtbank duidelijk dat de verdachte deskundige hulp moet krijgen. De rechtbank legt daarom de maatregel van terbeschikkingstelling met voorwaarden op. Ook wordt een zorgmachtiging afgegeven, zodat de verdachte kan worden verplicht medicatie te nemen. Als voorwaarden krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering, moet hij beschermd gaan wonen, zich laten behandelen door een zorginstelling en meewerken aan een time-out in een forensisch psychiatrische centrum. Verder mag hij niet naar het buitenland, moet hij op 2 kilometer van de landsgrenzen blijven en mag hij niet op Nederlandse luchthavens komen.

Uitspraak