Tot 10 jaar cel voor drugsbende uit Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Tot 10 jaar cel voor drugsbende uit Eindhoven
's-Hertogenbosch, 22 mei 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft 2 kopstukken van een drugsbende uit Eindhoven (35 en 40 jaar) veroordeeld tot respectievelijk 9 en 10 jaar gevangenisstraf. Andere leden van de criminele organisatie (24, 34 en 64 jaar) krijgen 4 jaar, 36 maanden en 2 jaar cel voor hun betrokkenheid. Daarnaast veroordeelt de rechtbank een 59-jarige man uit Sliedrecht die in het grootschalige onderzoek in beeld kwam tot een celstraf van 9 jaar voor het uitvoeren van drugstransporten naar het buitenland. Ook 6 andere verdachten in het onderzoek zijn veroordeeld, terwijl 2 mannen werden vrijgesproken.

Antiekzaak

De politie deed ongeveer 2 jaar onderzoek naar drugsactiviteiten die vanuit een antiekzaak in Eindhoven werden gefaciliteerd. In die periode bleek dat de 35-jarige man leiding gaf aan een criminele organisatie die zich bezighield met onder meer de smokkel van harddrugs naar het Verenigd Koninkrijk. 132 kilo werd door politie onderschept maar het werkelijk gesmokkelde aantal kilo’s moet vele malen hoger zijn geweest. Op diverse locaties werden drugs en stoffen voor de productie van drugs gevonden. Daarnaast waste de bende met 19 geldtransporten minimaal 800.000 euro wit en was zij in Nederland betrokken bij meerdere leveringen van softdrugs. De 40-jarige verdachte trad daarbij op als rechterhand van de 35-jarige man en coördineerde de uitvoering van de misdrijven. De man van 24 jaar was betrokken bij een drugstransport en bij de opslag van drugs en stoffen voor de productie. De man van 34 jaar voerde het grootste deel van de geldtransporten uit. Zij deden aldus de meest risicovolle klusjes. De oudste verdachte stelde zijn antiekzaak ter beschikking als ontmoetingsplaats, nam telefoons in bewaring, speelde berichten door voor de leider van de drugsorganisatie, die zijn zoon was, en nam grote contante geldbedragen in ontvangst, bewaarde die en gaf ze vervolgens weer af.

Drugstransporten

De politie kwam in hetzelfde onderzoek nog 10 andere verdachten op het spoor. Zij maakten geen deel uit van de drugsbende, maar werden wel verdacht van andere strafbare feiten. Zo wordt een 33-jarige Tilburger veroordeeld voor het plegen van verzekeringsfraude. Hij deed dit samen met de eigenaar van de antiekzaak. Beide mannen krijgen voor dit vergrijp een geldboete van 10.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. Ook moeten ze de schade van ruim 10.000 euro vergoeden.

De 59-jarige man uit Sliedrecht heeft volgens de rechtbank verschillende drugstransporten uitgevoerd waarbij honderden kilo’s softdrugs en ruim 100 kilo amfetamine naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werd uitgevoerd. Zijn medeverdachte is vrijgesproken bij gebrek aan voldoende bewijs.

Verder is een 28-jarige Eindhovenaar veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden voor het bezit van drugs en voorwerpen om drugs te maken. Een 56-jarige stadsgenoot krijgt een geldboete van 750 euro voor bezit van 9,2 gram amfetamine en een kogelpatroon, terwijl een 51-jarige verdachte uit Best een geldboete krijgt van 2.000 euro (waarvan 1.000 euro voorwaardelijk) voor het bezit van stroomstootwapens en een luchtdrukrevolver. Een 62-jarige man uit Overloon is veroordeeld tot een geldboete van 5.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden omdat hij zijn schuur beschikbaar stelde voor de opslag van drugsgerelateerde goederen. De 61-jarige partner van één van de kopstukken van de drugsbende is vrijgesproken van witwassen. De 31-jarige partner van een ander kopstuk krijgt een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden, omdat ze samen met haar vriend in de privésfeer geld heeft witgewassen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten