Laden...

Tot 4 jaar celstraf voor verkrachting van meisje in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Tot 4 jaar celstraf voor verkrachting van meisje in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 05 juli 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 20-jarige jongeman uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar voor verkrachting van een kwetsbaar slachtoffer. Een 21-jarige stadsgenoot krijgt voor een poging tot verkrachting een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De zaak van een derde verdachte is aangehouden.

Het destijds 17-jarige meisje liep in september 2018 weg van haar woongroep om met een aantal vrienden ‘te gaan chillen’. Toen haar zus en een vriendin later die avond vertrokken, bleef ze alleen achter met de verdachten en een vierde jongeman. De 20-jarige verdachte heeft het meisje op enig moment op een bankje in een speeltuin in Eindhoven verkracht. Volgens de officier van justitie deed hij dit samen met een 19-jarige jongeman. De rechtbank heeft zijn zaak echter heropend en aangehouden voor onbepaalde tijd, in afwachting van een onderzoek van de reclassering. De 21-jarige wilde het meisje ook verkrachten, maar hij slaagde hier niet in omdat zij zich daartegen wist te verzetten. Het hele incident duurde enkele uren. In die periode hebben de verdachten het meisje ook geslagen en geschopt.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten een grove inbreuk maakten op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer en haar lichamelijke integriteit hebben aangetast. De manier waarop de verkrachting heeft plaatsgevonden was volstrekt respectloos naar het slachtoffer toe. De verdachten hebben het meisje zowel oraal als vaginaal en met meerdere verdachten tegelijkertijd verkracht. Zij was bovendien een kwetsbare jonge vrouw met een verstandelijke beperking. De verdachten hielden op geen enkele wijze rekening met de gevoelens van het slachtoffer en de gevolgen die de verkrachting voor haar zou hebben. Ze waren alleen bezig met het bevredigen van hun eigen seksuele lusten.
Al met al vindt de rechtbank voor de 20-jarige jongeman een celstraf van 4 jaar op z’n plaats. De andere verdachte krijgt voor de poging tot verkrachting een celstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Daaraan koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt hij een meldplicht bij de reclassering, een contactverbod met het slachtoffer en moet hij zich laten behandelen bij een ambulante forensische zorginstelling. Tot slot veroordeelt de rechtbank beide verdachten tot betaling van een schadevergoeding van in totaal ruim 10.500 euro. Ook moet de 20-jarige eerder voorwaardelijk opgelegde jeugddetenties van in totaal 7 weken uitzitten.

Uitspraak