Laden...

Tot 6 jaar cel voor drugstransporten met crystal meth vanuit Zuid-Amerika

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Tot 6 jaar cel voor drugstransporten met crystal meth vanuit Zuid-Amerika
's-Hertogenbosch, 30 maart 2023

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 35-jarige man uit Wervershoof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Hij liet crystal meth van Zuid-Amerika naar Nederland vervoeren. Een 25-jarige man uit Den Hoorn krijgt 3 jaar cel voor zijn aandeel in de internationale drugstransportlijn. Ook een 46-jarige man uit Krabbendijke is veroordeeld: een celstraf van 40 maanden, waarvan 36 maanden voorwaardelijk, en de maximale taakstraf van 240 uur.

De man uit Wervershoof was bezig met het opzetten van een transportlijn om regelmatig harddrugs, waaronder crystal meth vanuit Zuid-Amerika naar Nederland te kunnen brengen. Tussen januari 2020 en maart 2021 liet hij voorwerpen met daarin drugs door pakketdiensten vanuit Mexico en Colombia naar hier vervoeren. In ten minste 3 gevallen lukte dit. In één geval bleef het bij een poging om 15 kilo crystal meth in te voeren. Verder trof hij voorbereidingen voor de invoer van 6 andere drugspakketten. 

Foto ter illustratie: crystal meth

De hoofdverdachte onderhield het contact met de betrokkenen in Zuid-Amerika en zorgde in Nederland voor onder meer adressen waar de pakketten naartoe gezonden konden worden. De medeverdachten hielpen door onder meer adressen ter beschikking te stellen en door pakketten te betalen, aan te nemen en ze naar de hoofdverdachte te brengen. De man uit Den Hoorn zorgde daarnaast voor de bewerking en productie van de harddrugs door in een drugslab te 'koken'. 

Verwoestende drug

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten een zeer verslavende harddrug met een bijna verwoestende uitwerking op de gebruikers, ons land inbrachten. De hoofdverdachte opereerde op een doordachte manier en was een belangrijke Nederlandse schakel in een internationaal netwerk. Hij haalde bovendien anderen, zoals de man uit Den Hoorn erbij, terwijl die destijds onder bewind stond en in de schuldsanering zat.

In het geval van de man uit Krabbendijke weegt mee dat zijn aandeel in de transporten weliswaar noodzakelijk was, maar dat hij in alles volledig ondergeschikt was aan zijn vriend, de hoofdverdachte. Ook heeft de rechtbank oog voor zijn thuissituatie. De verdachte heeft 3 jonge kinderen met problemen en een echtgenote met ernstige fysieke beperkingen. Daarom legt de rechtbank een onvoorwaardelijk strafdeel op dat gelijk is aan het voorarrest van deze verdachte, zodat hij niet terug naar de cel hoeft. Wel krijgt hij daarnaast een voorwaardelijke celstraf van 3 jaar en een maximale taakstraf.

Uitspraken