Laden...

Tot 6 jaar cel voor gewelddadige woningoverval op bejaarde vrouw in Bladel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Tot 6 jaar cel voor gewelddadige woningoverval op bejaarde vrouw in Bladel
's-Hertogenbosch, 11 januari 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 25-jarige man uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor een gewelddadige woningoverval op een bejaarde vrouw in Bladel. Een bankmedewerker die hem tipte, krijgt voor zijn aandeel een celstraf van 18 maanden. Een derde verdachte wordt vrijgesproken van betrokkenheid.

De 78-jarige vrouw werd in september 2017 midden in de nacht overvallen door 2 mannen die haar slaapkamer binnenkwamen. Ze kreeg daarbij meerdere klappen in haar gezicht. Nadat de overvallers de woning hadden doorzocht, vertrokken ze zonder buit.

Foto ter illustratie

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de vrouw in juli 2017 een contant geldbedrag van 79.000 euro van haar bankrekening had gehaald. Een 23-jarige bankmedewerker uit Eindhoven bekeek die transactie kort voor de overdracht van het geld in het interne systeem, terwijl hij geen klantcontact met de vrouw had en het gezien zijn functie niet logisch was dat hij contact met haar zou hebben. Diezelfde nacht straalde de telefoon van de 25-jarige verdachte uit Breda een zendmast in Bladel aan. Ook werd zijn DNA aangetroffen op een tie-wrap die in de slaapkamer van het slachtoffer lag. In de woning zijn ook sporen van een vriend van hem aangetroffen.
Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat de bankmedewerker de ander tipte. De man uit Breda ging vervolgens op voorverkenning en pleegde later daadwerkelijk de woningoverval.
De officier van justitie stelt dat ook een 33-jarige man betrokken is, omdat hij mee op voorverkenning zou zijn gegaan. De rechtbank oordeelt dat hiervoor onvoldoende bewijs is en spreekt de man vrij.

Laffe en gewetenloze daad

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de 25-jarige man op meedogenloze en nietsontziende wijze geweld tegen het slachtoffer gebruikte. Het slachtoffer werd volkomen machteloos, hulpeloos en met flinke verwondingen achtergelaten. Dit was voor haar een zeer traumatische ervaring. Gelet op de hoge leeftijd van de vrouw, gaat het volgens de rechtbank om een zeer laffe en gewetenloze daad. De bankmedewerker is hier medeplichtig aan. Hij speelde namelijk een onmisbare rol bij de voorbereiding van de overval. De overvallers waren immers afhankelijk van informatie over een grote contante geldopname en de persoonsgegevens van de vrouw. Verder weegt mee dat de Eindhovenaar als bankmedewerker een vertrouwenspositie had. De verdachte beschaamde dit vertrouwen op ernstige wijze en bracht daarmee de bank en de financieel-economische sector schade toe. Bij de 25-jarige verdachte weegt nog mee dat hij meerdere keren voor vermogensdelicten is veroordeeld.

Uitspraken