Laden...

Tot 8,5 jaar cel voor Roemenen die bejaarde of zwakke slachtoffers beroofden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Tot 8,5 jaar cel voor Roemenen die bejaarde of zwakke slachtoffers beroofden
's-Hertogenbosch, 26 juni 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 19-jarige man uit Roemenië veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8,5 jaar. Hij maakte zich schuldig aan een reeks berovingen van bejaarde en/of andere zwakke personen die aan het pinnen waren bij een geldautomaat. Twee Roemeense mannen van 24 en 21 jaar krijgen ieder 5 jaar celstraf voor hun aandeel.

De mannen vormden een groep die naar Nederland zijn gekomen om te roven en stelen en die verder geen enkele binding met Nederland heeft. De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat sprake was van mobiel banditisme. De verdachten maakten van maart tot en met juli 2019 een flink aantal slachtoffers. Ze gingen daarbij telkens op dezelfde wijze te werk. Onder meer in Deurne, Milheeze, Geldrop, Asten, Oirschot en Bladel kozen zij telkens mensen op leeftijd en/of op andere manier kwetsbare mensen uit die wilden pinnen bij een geldautomaat. Het slachtoffer werd afgeleid, daarna werd een hoog geldbedrag ingegeven en vervolgens werd het geld meegenomen. Het ging per beroving om gemiddeld meer dan 650 euro. Bij een aantal berovingen gebruikten de verdachten licht geweld, vaak door het slachtoffer te duwen.

Buitengewoon laf en gewetenloos

De verschillen in de hoogte van de straffen wordt voornamelijk bepaald door het aantal delicten waar de verdachten bij betrokken waren en hun rol bij die delicten. De 19-jarige man is verantwoordelijk voor in totaal 19 berovingen; in 7 gevallen werd geweld gebruikt. De 24-jarige man maakte zich schuldig aan 8 berovingen; in 3 gevallen was er sprake van geweld. Daarnaast probeerde hij 3 keer iemand te beroven. De 21-jarige man was de chauffeur van de groep. Hij bracht zijn medeverdachten naar de plaats van het delict en haalde ze daarna weer op en is medeplichtig aan 19 berovingen of pogingen daartoe.

Verder houdt de rechtbank er bij het bepalen van de straffen sterk rekening mee de slachtoffers doelbewust lijken te zijn uitgekozen. Ze waren gemiddeld 76 jaar en/of op een andere manier kwetsbaar. De rechtbank kwalificeert de feiten daarom als buitengewoon laffe en gewetenloze daden. De verdachten hadden op geen enkel moment oog voor de financiële en psychische consequenties van de berovingen voor de slachtoffers. Verder zijn alle verdachten binnen de Europese Unie al eerder veroordeeld voor vergelijkbare feiten, de 19-jarige man en de 24-jarige man vanaf 2011 zelfs al meer dan vijf keer.
Dit alles maakt dat volgens de rechtbank langdurige celstraffen van 8,5 en 5 jaar op zijn plaats zijn.

Uitspraak