Tot vierenhalf jaar celstraf voor ladingdieven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Tot vierenhalf jaar celstraf voor ladingdieven
's-Hertogenbosch, 03 maart 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag vier mannen veroordeeld voor het plegen van diverse ladingdiefstallen en pogingen daartoe. De mannen uit Geldrop (30 jaar), Eindhoven (28 en 24) en zonder vaste woon- of verblijfplaats (33) krijgen gevangenisstraffen van respectievelijk 54, 38, 12 en 21 maanden. De rechtbank veroordeelde een 50-jarige man uit Geldrop tot een celstraf van 174 dagen voor twee opzethelingen en medeplichtigheid aan één van de ladingdiefstallen.

De mannen maakten zich in de eerste helft van 2014 in wisselende samenstelling schuldig aan vijf diefstallen uit vrachtwagens die geparkeerd stonden in onder meer Asten, Eindhoven en Son en Breugel. Ze haalden een groot aantal dozen Lego, koffie, televisies en computeronderdelen weg. Verder probeerden de mannen, eveneens in wisselende samenstelling, de lading uit twaalf andere vrachtwagens te stelen. Deze vrachtwagens waren echter leeg of de aangetroffen spullen waren niet van hun gading. Bij één van die pogingen werden de daders betrapt door de chauffeur. Hij werd vervolgens bedreigd.

De mannen werkten in georganiseerd verband na een gedegen voorbereiding en met een vooropgezet plan. Na de diefstal sluisden ze de goederen op een snelle wijze door naar helers, onder wie de 50-jarige man. De 30-jarige man trad op als leider en is al eerder veroordeeld voor het plegen van ladingdiefstallen. Dat heeft de rechtbank in zijn nadeel meegewogen bij het bepalen van de straf. Daarnaast houdt de rechtbank er bij het bepalen van de straffen rekening mee dat ladingdiefstallen voor de transportsector een aanzienlijke schadepost opleveren. Niet alleen door directe schade, maar ook vanwege verhoogde verzekeringspremies en de noodzaak tot het nemen van steeds verdergaande maatregelen om diefstal te voorkomen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten