Laden...

Turkse fabrikant krijgt 684,4 miljoen vanwege beeldbuizenkartel; Samsung, LG en Technicolor ontspringen de dans

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Turkse fabrikant krijgt 684,4 miljoen vanwege beeldbuizenkartel; Samsung, LG en Technicolor ontspringen de dans
's-Hertogenbosch, 17 januari 2024

Twee bedrijven (TTD en TDP) moeten een Turkse televisiefabrikant een schadevergoeding betalen van ongeveer 684,4 miljoen euro. Dat bepaalt de rechtbank Oost-Brabant vandaag. De bedrijven rekenden jarenlang veel te hoge bedragen voor kathodestraalbuizen (onderdelen voor televisieschermen en computermonitoren). Samsung, LG en Technicolor hoeven de Turkse fabrikant niets te betalen.

Volgens een besluit van 5 december 2012 van de Europese Commissie vormde een aantal bedrijven tussen 1997 en 2006 een kartel op de markt van kathodestraalbuizen. Volgens de Turkse televisiescherm- en computermonitorfabrikant Vestel kocht zij in die periode onderdelen in die door kartelafspraken kunstmatig duurder waren gemaakt. 

Vestel stapte naar de Turkse en Nederlandse rechter. Vestel verwijt de bedrijven kort gezegd dat zij onrechtmatig hebben gehandeld tegenover haar, door in strijd te handelen met het Turkse en Europese mededingingsrecht. Daardoor zou Vestel forse financiële schade hebben geleden: zij eiste 2 miljard euro. Tijdens de procedure in Nederland trof het bedrijf intussen met een aantal partijen (onder meer met Philips) een regeling, zij maakten vanaf dat moment geen deel meer uit van de procedure. Samsung, LG en Technicolor stelden dat er in de Turkse procedure inmiddels een eindoordeel ligt en dat Vestel daarom in Nederland niet-ontvankelijk moet worden verklaard. 

Oordeel rechtbank

De Turkse mededingingsautoriteit heeft in 2009 na onderzoek besloten dat er geen bewijs is van enige inbreuk op het mededingingsrecht in Turkije. Er is geen beroep aangetekend tegen dat besluit en de verjaringstermijn voor het instellen van beroep is verstreken, zodat het besluit definitief is. Omdat de Turkse mededingingsautoriteit geen inbreuk heeft vastgesteld, kreeg Vestel van het Turkse Gerechtshof in haar arrest van 14 december 2020 nul op het rekest. Tegen dat arrest staat geen beroepsmogelijkheid meer open. Dat betekent dat er een onherroepelijk eindoordeel van een buitenlandse rechter ligt tussen dezelfde partijen over hetzelfde geschil. De Nederlandse rechtbank erkent dit oordeel en verklaart Vestel dan ook niet-ontvankelijk in haar vorderingen tegen onder meer Samsung, LG en Technicolor.

Twee partijen (TTD en TDP) waarvan de advocaat zich kort na aanvang van de procedure heeft onttrokken, worden wél veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding. Deze partijen voerden onvoldoende verweer tegen de vorderingen van Vestel. Zij moeten in totaal een bedrag van 684,4 miljoen euro, verminderd met het aandeel in die schadevergoeding van bedrijven waarmee Vestel al een schikking trof, overmaken naar de Turkse fabrikant.

Uitspraak