Twee mannen uit België cel in voor poging woninginbraak en geweld tegen een politieagent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Twee mannen uit België cel in voor poging woninginbraak en geweld tegen een politieagent
's-Hertogenbosch , 18 mei 2015
De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige man uit België veroordeeld voor een poging tot diefstal uit een woning, geweld tegen een politieagent en extreem gevaarlijk verkeersgedrag. Hij krijgt een gevangenisstraf van zeven maanden en een rijontzegging van een jaar. De rechtbank legt een 22-jarige landgenoot een celstraf op van 90 dagen, waarvan 48 dagen voorwaardelijk, voor zijn betrokkenheid bij de poging tot woninginbraak en geweld tegen de agent.
 

De mannen forceerden in februari van dit jaar een raam van een woning in Best. Omdat het licht aansprong, besloten de mannen af te zien van een inbraak en gingen ze terug naar hun auto. Daar riep een politieagent de verdachten te blijven staan. Toen de mannen toch in hun auto stapten en weg wilden rijden, trok de agent de deur aan de bestuurderskant open. De 24-jarige verdachte pakte in de daarop volgende worsteling de agent vast, trok hem in zijn auto en reed weg terwijl de agent half buiten de auto hing. Nadat ze vlakbij een boom tot stilstand kwamen en vervolgens achteruit reden, wist de agent te ontkomen. Hij zag dat de mannen opnieuw wilden wegrijden en schoot daarom op de auto. Dit weerhield de mannen er niet van er alsnog vandoor te gaan, waarna een achtervolging volgde waarbij de auto van de verdachten onder meer met snelheden tot 190 km/u en tegen het verkeer in reed. Ze werden uiteindelijk aangehouden door de politie.

De straf

De mannen hebben welbewust een groot gevaar voor letsel voor de politieagent in het leven geroepen. Ze hebben hem daarnaast bedreigd. De 24-jarige man vertoonde bij hun vlucht bovendien langere tijd extreem gevaarlijk verkeersgedrag. De rechtbank neemt hem dit bijzonder kwalijk. De officier van justitie eiste voor dit feit een rijontzegging van een jaar, maar de rechtbank oordeelt dat die straf in dit geval te laag is. Daarom legt de rechtbank naast de rijontzegging ook twee maanden celstraf op. Voor de andere feiten krijgt de man vijf maanden gevangenisstraf. De rechtbank heeft daarbij meegewogen dat de man, net als zijn medeverdachte, in België eerder is veroordeeld voor onder meer vermogensdelicten.
De 22-jarige man krijgt negentig dagen celstraf, waarvan 48 dagen voorwaardelijk, omdat de rechtbank oordeelt dat het geweld tegen de politieagent hem in mindere mate kan worden aangerekend.

Uitspraken

Meest gelezen berichten