Uitvaarthuis in Nuenen mag nu niet open

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Uitvaarthuis in Nuenen mag nu niet open
's-Hertogenbosch, 10 februari 2016

Een uitvaartondernemer in Nuenen mag de deuren van zijn pand op dit moment niet openen. Dit besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant zojuist.

De uitvaartondernemer diende in augustus 2015 een verzoek in bij de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten voor het wijzigen van het gebruik van een voormalig assurantiekantoor tot uitvaarthuis. De gemeente liet in oktober weten dat het uitvaarthuis niet rechtstreeks past binnen het bestemmingsplan voor het centrum van het dorp. De uitvaartondernemer maakte hiertegen bezwaar en stapte naar de rechter.

Volgens de uitvaartondernemer is het gebruik van het pand als uitvaarthuis niet in strijd met het bestemmingsplan. Hij stelt dat een uitvaarthuis valt onder de functies “maatschappelijke voorzieningen” en “dienstverlening”. De gemeente spreekt dit tegen.

Oordeel

De rechter oordeelt dat een uitvaarthuis valt aan te merken als een “maatschappelijke voorziening”. Het bieden van een gelegenheid om een overledene op te baren, zodat nabestaanden afscheid kunnen nemen, is namelijk een voorziening voor een sociale of religieuze activiteit. Toch mag de uitvaartonderneming de deuren nu niet openen, oordeelt de rechter. Volgens het bestemmingsplan moet in het geval van gewijzigd gebruik, zoals hier, worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid. Volgens de rechter waren voor het assurantiekantoor 5 parkeerplaatsen voldoende. De uitvaartondernemer heeft zelf voortraject aangegeven 10 à 20 bezoekers per gelegenheid te verwachten. Dat kan leiden tot een toename van de parkeerbehoefte en dat is in strijd met het bestemmingsplan. De uitvaartondernemer zal hiervoor een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten