Vakbond varkenshouders niet-ontvankelijk in procedure tegen provincie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vakbond varkenshouders niet-ontvankelijk in procedure tegen provincie
's-Hertogenbosch , 26 augustus 2015

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders is niet-ontvankelijk verklaard in haar vorderingen tegen de provincie Noord-Brabant. De vakbond eiste voor de rechtbank Oost-Brabant schadevergoeding van de provincie vanwege het provinciaal beleid voor de verduurzaming van de veehouderij.

 Door de provinciale Verordening Ruimte 2014 en de daarop gebaseerde zorgvuldigheidsnormering (de Brabantse zorgvuldigheidsscore), moeten varkensboeren die willen uitbreiden veel extra investeren zonder daarvoor een financiële tegemoetkoming te krijgen. Daardoor zou de (internationale) concurrentiepositie van de varkenshouders verslechteren en daarmee handelt de provincie onrechtmatig tegen de vakbond en tegen haar leden, aldus de vakbond.

De rechtbank oordeelt dat de vakbond op deze manier geen collectieve actie kan starten. De vakbond stelt op te komen voor de gebundelde belangen van de individuele varkenshouders die zijn aangesloten bij de vakbond. Ook wil de vakbond de belangen van de Nederlandse varkenshouders in het algemeen behartigen.

Individuele varkenshouders kunnen echter zelf naar de bestuursrechter stappen als ze vanwege de nieuwe provinciale eisen voor hun uitbreiding geen omgevingsvergunning krijgen. De vakbond kan geen procedure aanspannen bij de civiele rechter, zoals in dit geval is gebeurd. De vakbond komt in de procedure ook niet op voor een eigen belang. Bovendien had de vakbond eerst een serieuze poging moeten ondernemen om te komen tot overleg met de provincie, zo oordeelt de rechtbank.

Uitspraken

Meest gelezen berichten