Laden...

Varkenshouderij in Oostelbeers mag uitbreiden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Varkenshouderij in Oostelbeers mag uitbreiden
's-Hertogenbosch, 21 juni 2019

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oirschot had een varkenshouderij in Oostelbeers geen vergunning mogen weigeren. Dit beslist de rechtbank Oost-Brabant. De varkenshouderij mag nu uitbreiden.

De varkenshouderij had sinds 2007 een vergunning om 250 varkens en 3 paarden te houden op de locatie in Oostelbeers. In november 2015 verleende de gemeente een vergunning voor uitbreiding van het bedrijf naar een maximum van 669 opfokzeugen en 774 vleesvarkens. Nadat omwonenden bezwaar aantekenden, kwam de gemeente terug op haar besluit en weigerde alsnog de vergunning voor uitbreiding. De rechtbank vernietigde dit besluit in mei 2017. Daarna weigerde de gemeente de vergunning nog een keer en stapte de varkenshouderij opnieuw naar de rechter.

Foto ter illustratie

Volgens de gemeente Oirschot is de vergunning in strijd met de regels over de Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV) en de zogeheten stalderingseisen in de Verordening ruimte Noord-Brabant. Daarom weigert zij een vergunning te verlenen voor uitbreiding.
De rechtbank oordeelt dat de gemeente aan de verkeerde BZV-regels heeft getoetst. Ook had de gemeente de stalderingseisen buiten toepassing moeten laten omdat de varkenshouderij reeds over een vergunning beschikte toen de Verordening ruimte Noord-Brabant werd vastgesteld. De varkenshouderij klaagt volgens de rechtbank dan ook terecht dat zij steeds wordt geconfronteerd met nieuwe verplichtingen voor het realiseren van haar bouwplannen.
Al met al blijft de vergunning van november 2015 (met enkele latere wijzigingen) in stand en dit betekent dat de varkenshouderij mag uitbreiden.

Uitspraak