Laden...

Veroordeling voor vernielingen meer dan 30 (auto)ruiten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Veroordeling voor vernielingen meer dan 30 (auto)ruiten
's-Hertogenbosch, 14 mei 2019

Een 26-jarige man uit 's-Hertogenbosch vernielde in zijn woonplaats de ruiten van 30 auto’s en enkele panden. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt hem daarvoor tot een gevangenisstraf van 1 maand voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur.

De verdachte vernielde op diverse plaatsen in een woonwijk in ’s-Hertogenbosch op 25 februari 2018 een groot aantal ruiten van auto’s en panden. Ook maakte hij een aantal autospiegels en ruitenwissers stuk.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte een groot aantal vernielingen pleegde. Dat deed hij in de nachtelijke uren binnen een woonwijk. Zijn gedrag veroorzaakt veel maatschappelijke onrust en leidt tot toename van gevoelens van angst en onveiligheid onder burgers. Bovendien bezorgen dergelijke beschadigingen de slachtoffers veel schade en overlast. Zij hebben door toedoen van de verdachte kosten moeten maken om de schade te herstellen. De verdachte toonde geen enkel respect voor eigendommen van anderen en bracht schade toe aan voor hem onbekende personen. Dat deze schade aanzienlijk is, blijkt ook uit de vele vorderingen van de slachtoffers.
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank daarnaast mee dat de verdachte de ernst niet of onvoldoende inziet. Naast de taakstraf krijgt de man een voorwaardelijke celstraf opgelegd om hem ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan.
Een aantal slachtoffers heeft de rechtbank gevraagd om schadevergoeding voor materiele schade. De rechtbank heeft een groot deel van deze vorderingen toegewezen. De verdachte moet in totaal ruim 2.500 euro aan schadevergoeding betalen.

Uitspraken