Veroordeling voor veroorzaken ongeval op kruising in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Veroordeling voor veroorzaken ongeval op kruising in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 23 mei 2017

Een 22-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur, een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden en een geldboete van 750 euro. Hij veroorzaakte een verkeersongeval en reed vervolgens door zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

De verdachte reed in april vorig jaar door een rood verkeerslicht in Eindhoven en een motorrijder botste vervolgens tegen zijn auto. De motorrijder brak daarbij zijn sleutelbeen, scheurde een meniscus, kneusde zijn schouder en had een aantal flinke vleeswonden. De verdachte bood het slachtoffer geen hulp, maar reed verder en ging een stuk verderop zijn lekke band vervangen. Pas nadat de politie ter plaatse was gekomen, maakte de verdachte kenbaar dat hij betrokken was bij een aanrijding. 
De verdachte verklaarde dat hij het verkeerslicht vlak voordat hij overstak op rood zag gaan. De rechtbank acht dit aannemelijk. Er is niet komen vast te staan dat hij extra gas gaf toen het verkeerslicht op oranje sprong of dat het verkeerslicht al langer op rood stond. Daarnaast is niet komen vast te staan dat de verdachte te hard reed toen hij de kruising naderde. Dit alles maakt dat de rechtbank de man vrijspreekt voor onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Wel heeft hij gevaar op de weg veroorzaakt en het verkeer op de kruising gehinderd.

De rechtbank rekent het de man aan dat hij zich niet om het slachtoffer heeft bekommerd, maar na de aanrijding is doorgereden. Ook heeft hij later of in de aanloop naar de terechtzitting geen contact met het slachtoffer gezocht en zijn excuses aangeboden. Anderzijds houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte in paniek een foute keuze heeft gemaakt en zich moeilijk lijkt te kunnen uiten. Daarom acht de rechtbank een werkstraf en geldboete passend. De rechtbank legt de rijontzegging voorwaardelijk op om ervoor te zorgen dat de verdachte niet opnieuw een verkeersfout begaat.

Uitspraak

Meest gelezen berichten