Veroordeling voor veroorzaken ongeval op kruising in Volkel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Veroordeling voor veroorzaken ongeval op kruising in Volkel
's-Hertogenbosch, 09 augustus 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 44-jarige man uit Odiliapeel veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval. De man krijgt een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 18 maanden.

De verdachte verleende in december vorig jaar geen voorrang op een overzichtelijk kruispunt binnen de bebouwde kom van Volkel. Hierdoor ontstond een botsing met een auto die van rechts kwam. De bestuurder en de passagier van deze auto raakten daarbij gewond. De bestuurder had nekklachten en pijnklachten in de onderrug. De passagier had een gekneusde hand, een forse bloeduitstorting en pijnlijke rug- en nekspieren. Zowel de bestuurder als de passagier ondervindt nu nog last van de verwondingen.
Uit een ademanalyse blijkt dat de verdachte bijna 3 keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Ook reed hij harder dan de toegestane maximumsnelheid van 30 km/u. De rechtbank oordeelt daarom dat er sprake is van aanmerkelijk onvoorzichtig en/of onoplettend rijgedrag.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte er blijk van heeft gegeven dat hij de ernst van het gepleegde delict inziet. Het uitgangspunt voor een dergelijk delict is een taakstraf van 140 uur en een rijontzegging van 18 maanden. Omdat de verdachte zelfstandig vrachtwagenchauffeur is en hij voor zijn inkomen afhankelijk is van zijn rijbewijs, acht de rechtbank in dit geval een voorwaardelijke rijontzegging op zijn plaats. De rechtbank heeft daarbij ook meegewogen dat de verdachte niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. De rechtbank kiest voor deze straf om de verdachte ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Omdat de rechtbank slechts een voorwaardelijke rijontzegging oplegt, legt zij een hogere taakstraf op dan de richtlijn adviseert.

Uitspraak

Meest gelezen berichten