Laden...

Veroordelingen FC Den Bosch supporters voor voetbalrellen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Veroordelingen FC Den Bosch supporters voor voetbalrellen
's-Hertogenbosch, 29 juli 2016

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft 28 van 34 verdachte FC Den Bosch supporters veroordeeld voor openlijk geweld bij een voetbalwedstrijd van die club tegen FC Oss. De straffen variëren van een gevangenisstraf van 120 dagen waarvan 105 voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur tot een werkstraf van 30 uur. 6 verdachten werden vrijgesproken van hun aandeel.

Tijdens de wedstrijd op 1 november 2014 in ’s-Hertogenbosch kwam het een aantal keer tot gewelddadige confrontaties en openlijke geweldplegingen tussen de supporters van FC Den Bosch en FC Oss. Daarnaast kwam het tot confrontaties tussen de supportersgroepen en de aanwezige mobiele eenheid (ME) van de politie. 16 verdachten zijn voor 2 tenlastegelegde feiten veroordeeld. Ze doorbraken een buffervak van de FC Oss supporters en gingen de confrontatie met hen aan. Ook pleegden ze openlijk geweld tegen de ME. Onder meer is er getrokken, geduwd, gespuugd, geslagen met broeksriemen en maakten verdachten steekbewegingen met afgebroken ijzeren staven van het hekwerk. 8 verdachten zijn volgens de politierechter schuldig aan het geweld tegen de FC Oss supporters, 4 andere verdachten zijn veroordeeld voor het openlijk geweld tegen de ME.

Straffen

Bij het bepalen van de straffen weegt de politierechter mee dat er sprake was van heftige voetbalrellen waar de verdachten zich geen van allen onbetuigd lieten. De verdachten hebben niet geschroomd om geweld te gebruiken tegen leden van de ME, supportersgroepen van de tegenstander en diensthonden en ook hekwerken moesten het ontgelden. Een deel van hen heeft er door hun handelen blijk van gegeven een volstrekt onacceptabel gebrek te hebben aan respect voor bevoegd gezag en andermans eigendommen. De verdachten richtten hun agressie op de politie die de ondankbare taak had om de supportersgroepen uit elkaar te houden en om verdere escalatie te voorkomen. De politierechter neemt de verdachten hun rol in het geheel zeer kwalijk en acht een forse bestraffing op zijn plaats.

Maatschappelijk ongewenste situatie

De voetbalsport heeft een groot maatschappelijk belang. De verdachten hebben zich van dat belang kennelijk geen enkele rekenschap gegeven. Daarbij merkt de politierechter op dat het om te beginnen een kwalijke zaak is dat er überhaupt een grote politie-inzet noodzakelijk blijkt bij een voetbalwedstrijd van dit kaliber. De daarmee gepaard gaande inzet en kosten kunnen veel beter worden besteed dan aan het moeten begeleiden en in toom houden van voetbalsupporters. Door hun handelen hebben de verdachten bijgedragen aan de instandhouding van een maatschappelijk ongewenste situatie.

De verdachten hebben door hun handelen het plezier van vele andere mensen in het bijwonen van voetbalwedstrijden onder wie ouders met vaak jongere kinderen, volledig verpest. Verder hebben zij door hun handelen niet alleen de voetbalsport, maar ook de naam van de eigen voetbalclub schade aangericht door deze in diskrediet te brengen. Op alle fronten mag terecht schande worden gesproken van het gedrag van de bij de ongeregeldheden betrokken supporters, die eigenlijk die naam niet waard zijn. Tot slot brengen zulke rellen zowel binnen als buiten het stadion een diepe en beangstigende indruk en gevoelens van angst en onveiligheid met zich mee. Zoals ook uit de zittingen is gebleken hadden de voetbalrellen niet alleen in negatieve zin impact op de buitenwereld, maar ook op de daarbij betrokken professionals, zoals ME-leden die toch speciaal voor dit soort ongeregeldheden worden opgeleid en getraind.

Veroordelingen

Het aandeel dat de verdachten hadden in het openlijk geweld verschilt. Wel is het zo dat elke verdachte op zijn eigen wijze aan het geweld een significante en wezenlijke bijdrage leverde. De politierechter houdt daar rekening mee bij het opleggen van de straffen.
Volgens de politierechter is voor de verdachten die zelf geweld hebben gebruikt tegen de politie maar ook tegen de andere supporters een onvoorwaardelijke celstraf het uitgangspunt. Omdat het ruim 20 maanden duurde voordat de officier van justitie de zaken voorlegde aan de rechtbank, ziet de politierechter aanleiding de straffen te matigen. Geen van de verdachten hoeft daarom (al dan niet terug) naar de gevangenis, al zou dat in een aantal gevallen zeker passend zijn geweest. Al met al veroordeelt de politierechter 28 van de FC Den Bosch supporters tot (maximale) werkstraffen en in sommige gevallen in combinatie met (deels) voorwaardelijke celstraffen.

De politierechter legt de verdachten, anders dan de officier van justitie eiste, geen stadion- en/of omgevingsverboden op. De KNVB legde de verdachten eerder al stadionverboden en bijbehorende boetes op. De politierechter ziet daarom geen aanknopingspunten om daarnaast nog deze ingrijpende, vrijheidsbeperkende strafrechtelijke maatregelen op te leggen. 

Later vanmiddag doet de politierechter mondeling uitspraak in de strafzaak van 17 FC Oss supporters.

Uitspraken