Laden...

Veroordelingen voor 2 verdachten in onderzoek Trefpunt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Veroordelingen voor 2 verdachten in onderzoek Trefpunt
's-Hertogenbosch, 02 augustus 2016

Een 47-jarige Eindhovenaar is veroordeeld voor hennepteelt en het bezit van cocaïne en illegaal vuurwerk. Hij krijgt hiervoor een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een andere 47-jarige man voor hennepteelt en diefstal van elektriciteit tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Bij een grootschalige politieactie (onderzoek ‘Trefpunt’) werden op 4 april jl. tientallen verdachten aangehouden op verdenking van onder meer drugsdelicten en het lidmaatschap van een criminele organisatie. De rechtbank behandelde 2 weken geleden de zaken van deze 2 verdachten.

Veroordeling Eindhovenaar, deels vrijspraak

De rechtbank acht bewezen dat de Eindhovenaar tussen januari en maart van dit jaar hennep teelde in zijn woning en dat hij van 12 planten één oogst realiseerde. Tijdens de politieactie trof de politie 15 gram cocaïne en 2 zogenaamde “Super Cobra’s 8” professioneel knalvuurwerk aan. De Eindhovenaar heeft na de hennepoogst het telwerk van de elektriciteitsmeter teruggedraaid. Hierdoor leek het alsof de man minder elektra had gebruikt dan hij daadwerkelijk had gedaan. De energiemaatschappij gaat ervan uit dat ongeveer 2.000 Kwh verbruik niet was geregistreerd. Dat verbruik is aan de verdachte in rekening gebracht. Naar het oordeel van de rechtbank is er geen sprake geweest van diefstal van energie, maar wel van een poging tot oplichting. Volgens de rechtbank heeft de man geprobeerd door listige kunstgrepen een deel van de energierekening teniet te doen, maar voor die poging tot oplichting werd de man niet vervolgd. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat de man zich niets aantrok van de nadelige gevolgen van drugs voor de maatschappij. Hij had alleen oog voor het financieel gewin. Ook brengt het bezit van professioneel vuurwerk grote veiligheidsrisico’s met zich mee.

Celstraf andere 47-jarige verdachte

De andere 47-jarige verdachte (zonder vaste woon- en verblijfplaats) exploiteerde ruim een jaar een hennepkwekerij en stal de elektriciteit om de kwekerij te runnen. Hij trok zich kort gezegd niets aan van de nadelige gevolgen voor de maatschappij en het (brand)gevaar voor de omgeving.

Ontnemingen

Volgens de officier van justitie heeft de Eindhovenaar 6.868,44 euro verdiend met de hennepteelt. De rechtbank gaat ervan uit dat de man bij de oogst 841,82 euro heeft verdiend. De Eindhovenaar heeft verklaard dat hij met de hennepteelt 2.000 euro heeft verdiend. Dit geldbedrag is bij de woningdoorzoeking inbeslaggenomen en de verdachte heeft hiervan afstand gedaan. Er is volgens de rechtbank dus geen sprake meer van wederrechtelijk verkregen voordeel, daarom wijst de rechtbank de vordering van de officier in zijn geheel af.

De andere verdachte heeft volgens de rechtbank met meerdere oogsten ruim 120.000 euro verdiend. Dit bedrag moet hij terugbetalen aan de Staat. Daarnaast moet deze verdachte de energiemaatschappij een schadevergoeding betalen van ruim 15.700 euro.

Uitspraken