Veroordelingen voor mishandeling en beroving in Uden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Veroordelingen voor mishandeling en beroving in Uden
's-Hertogenbosch, 10 oktober 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 22-jarige Rotterdammer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, voor een poging tot zware mishandeling, diefstal en heling. Een 24-jarige man uit Oss krijgt een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken voor zijn aandeel in de mishandeling en een 28-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats moet daarvoor 2 maanden de cel in.

De 28-jarige verdachte was in juli vorig jaar op bezoek bij een man in Uden. Na zijn vertrek liet hij de 22-jarige Rotterdammer telefonisch weten dat die man alleen thuis was. De Rotterdammer ging daarop samen met de 24-jarige Ossenaar naar de woning en mishandelde de bewoner. Het slachtoffer werd door de Rotterdammer tot bloedens toe met een houten stok op het hoofd en de rug geslagen. De Rotterdammer nam vervolgens uit de woning een gouden ketting weg.

Volgens de officier van justitie was er sprake van het opzettelijk en met voorbedachte rade toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank oordeelt dat het letsel van het slachtoffer inderdaad ernstig is, maar dat het juridisch gezien niet kan worden aangemerkt als zwaar lichamelijk letsel. Er was vlak na de mishandeling sprake van akelige verwondingen, maar buiten het lijmen van de verwondingen aan het hoofd was actief medisch ingrijpen niet noodzakelijk en het slachtoffer was binnen een aantal weken (fysiek) volledig hersteld.
Dit betekent dat de rechtbank de Rotterdammer en Ossenaar veroordeelt voor (medeplegen) poging tot zware mishandeling en hen vrijspreekt van zware mishandeling. De 28-jarige verdachte wordt veroordeeld voor medeplichtigheid aan een poging tot zware mishandeling.

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straffen rekening mee gehouden dat het initiatief van de poging tot zware mishandeling uitging van de Rotterdammer. Het gewelddadige karakter van de mishandeling laat zien dat de mannen er niet voor terugschrikken om grof geweld tegen anderen te gebruiken. Het moet voor het slachtoffer een schokkende ervaring zijn geweest om in zijn eigen woning zo te worden toegetakeld en daarnaast te worden beroofd.
De straffen voor de mannen uit Rotterdam en Oss zijn deels voorwaardelijk zodat er bijzondere voorwaarden aan hen kunnen worden opgelegd. De Rotterdammer moet meewerken aan een behandeling en aan begeleid wonen. Ook de Ossenaar moet meewerken aan een behandeling van zijn persoonlijkheidsproblematiek. De 3 verdachten moeten het slachtoffer samen een schadevergoeding betalen van 1.323,26 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten