Laden...

Veroordelingen voor openlijk geweld op straat in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Veroordelingen voor openlijk geweld op straat in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 21 augustus 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 200 uur. De man pleegde openlijk geweld op straat in Eindhoven. Een 35-jarige vrouw krijgt voor haar aandeel 1 maand voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 150 uur.

De vrouw kreeg in september 2016 een woordenwisseling met haar buurman, met wie ze al langere tijd in onmin leeft. Kort daarop kwam haar 26-jarige vriend aanrijden in zijn auto en ontstond er een woordenwisseling tussen hem en de buurman die uitmondde in een vechtpartij. De vrouw gaf haar vriend op enig moment een kettingslot waarmee hij de buurman verschillende malen sloeg. Ook de vrouw probeerde haar buurman een keer met het slot te slaan. De buurman deelde klappen uit met een ijzeren staaf.

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachten openlijk geweld hebben gebruikt tegen de buurman. De buurman liep daarbij letsel op. Dergelijke delicten kunnen in de maatschappij eenvoudig tot gevoelens van onrust, angst en onveiligheid leiden, vooral als ze, zoals nu , zich in de openbaarheid en in het bijzijn van omstanders voltrekken. Het gewelddadige karakter van het delict laat zien dat de verdachten er niet voor terugschrikken fors geweld te gebruiken. Ze bekommerden zich niet om de gevolgen.
Daarnaast neemt de rechtbank in aanmerking dat de mannelijke verdachte zelf een oog verloor door de confrontatie. Hij werd door de buurman met de ijzeren staaf in zijn oog geraakt. De gevolgen van de vechtpartij zijn voor de mannelijke verdachte groot en blijvend. Gelet hierop legt de rechtbank geen onvoorwaardelijke celstraf op, maar voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf. De rechtbank vindt een hoge taakstraf op zijn plaats vanwege de ernst van het gebruikte geweld. De rechtbank legt een voorwaardelijke gevangenisstraf op aan beide verdachten, om te voorkomen dat zij opnieuw overgaan tot het plegen van geweld.

Uitspraken