Vier jaar celstraf voor gewapende woningoverval Vorstenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vier jaar celstraf voor gewapende woningoverval Vorstenbosch
's-Hertogenbosch, 09 februari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. De man pleegde een gewapende overval op de woning van een echtpaar in Vorstenbosch. Ook had hij een verboden stroomstootwapen en drugs in bezit.

De verdachte viel in augustus 2013 tegen middernacht samen met een ander de woning van het echtpaar binnen. De mannen hadden bivakmutsen op en één van hen drukte een vuurwapen tegen het hoofd van de bewoner. De andere man probeerde de bewoonster te boeien met tie-wraps. Terwijl hij dit deed, greep de vrouw naar zijn bivakmuts. De overvallers gingen er uiteindelijk vandoor met 500 euro en twee mobiele telefoons.

DNA-match

In de woning van het echtpaar vond de politie een stukje stof. De rechtbank gaat er vanuit dat dit stukje stof afkomstig was van de bivakmuts van één van de daders. Hierop zat het DNA-profiel van de verdachte. Ook op de in de woning aangetroffen tie-wraps werd een DNA-mengprofiel gevonden dat overeenkomt met dat van de verdachte. Gelet op deze dadersporen en omdat de man geen aannemelijke verklaring kon geven voor de aanwezigheid van zijn DNA, acht de rechtbank bewezen dat hij de overval heeft gepleegd.
Bij zijn aanhouding in maart 2014 had de man 48,1 gram hasj, 222 xtc-pillen en een verboden stroomstootwapen in bezit.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het gewelddadige karakter van de overval. De man schrikt er niet voor terug om geweld tegen anderen te gebruiken. De verdachte bekommerde zich op geen enkele wijze om de gevolgen voor de slachtoffers en lijkt nog altijd het laakbare van zijn handelen niet in te (willen) zien. Hij liet zich leiden door geld. Een dergelijke overval veroorzaakt enorme gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. Bovendien is de man eerder veroordeeld voor vermogens- en geweldsdelicten.
De man moet een schadevergoeding betalen van ruim 3500 euro aan de slachtoffers.

Uitspraken

Meest gelezen berichten