Vijf mannen cel in voor overval hennepkwekerij in woning

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vijf mannen cel in voor overval hennepkwekerij in woning
's-Hertogenbosch, 31 juli 2015

Een 28-jarige man uit ’s-Hertogenbosch krijgt drie jaar gevangenisstraf voor onder meer een hennepdiefstal met geweld in Sint Maartensdijk. Vier andere mannen van 42, 31, 30 en 26 jaar krijgen hiervoor een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden. De 28-jarige Bosschenaar is ook veroordeeld voor witwassen, een inbraak in een woning in Den Dungen en een poging daartoe in Schijndel.

Ripdeal

De mannen overvielen in juni 2011 een woning in Sint Maartensdijk. Om de overval mogelijk te maken is de bewoner aan zijn voeten vastgebonden. Ook is het slachtoffer in zijn gezicht geslagen. Vervolgens namen de mannen een grote hoeveelheid hennep en een auto mee. De mannen hadden voor de ripdeal gedetailleerde plannen uitgewerkt en voorbereidingen getroffen. Volgens de rechtbank is niet aannemelijk dat de overval door het slachtoffer in scene is gezet zoals de verdediging aangaf.
Enkele dagen na de overval kwam de man in zijn woning om het leven als gevolg van een schotwond. Daar gaat het in deze strafzaak echter niet over.

Straf

Bij het bepalen van de straf voor de ripdeal houdt de rechtbank er onder meer rekening dat de mannen planmatig en weloverwogen te werk zijn gegaan. Hennepkwekerijen vormen een ongewenst maatschappelijk verschijnsel dat met kracht moet worden bestreden en dat geldt ook voor de overvallen op die kwekerijen. Het lucratieve karakter is er mede oorzaak van dat die overvallen vaak gebeuren met (grof) geweld waarbij vaak wapens worden gebruikt. Ook in dit geval hebben de mannen geweld toegepast, ook al was het geweld en het veroorzaakte letsel bij het slachtoffer beperkt. Bij het bepalen van de straf voor de vijf mannen heeft geen rol gespeeld dat het slachtoffer een paar dagen na de overval door geweld om het leven kwam.
 
De rechtbank komt voor de 28-jarige man tot een lichtere straf dan de acht jaar celstraf die de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank de man vrijspreekt van 7 tenlastegelegde feiten. Er is onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid bij inbraken in onder meer Sint Michielsgestel en Zaltbommel. Een zesde man is vrijgesproken voor het plegen van vier woninginbraken.
 
De vijf mannen moeten van de rechtbank het financiële voordeel dat zij gehad hebben van de overval aan de Staat betalen. De rechtbank schat dit bedrag op 9.450 euro per persoon.

Uitspraken

Meest gelezen berichten