Vinkelnaar veroordeeld voor manipuleren elektriciteitsmeters

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vinkelnaar veroordeeld voor manipuleren elektriciteitsmeters
's-Hertogenbosch, 14 augustus 2017

Een 76-jarige man uit Vinkel krijgt een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Volgens de rechtbank Oost-Brabant heeft de man Enexis opgelicht door op 9 verschillende adressen elektriciteitsmeters te manipuleren. Voor 3 andere adressen komt de rechtbank tot een vrijspraak.

De verdachte verklaarde dat hij door de bewoners werd gevraagd tegen betaling op adressen in 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Helvoirt en Helmond de elektriciteitsmeter terug te draaien. Dit deed hij telkens kort voordat de opdrachtgevers hun meterstand voor de jaarafrekening aan Enexis moesten doorgeven. Hierdoor liep Enexis tussen februari 2011 en februari 2016 inkomsten mis.

De rechtbank rekent het de verdachte zeer aan dat hij over een periode van 5 jaar elektriciteitsmeters manipuleerde. Hij liet zich daarbij uitsluitend leiden door eigen financieel gewin. In het voordeel van verdachte houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte vanaf het begin van het politieonderzoek openheid van zaken gaf en meewerkte aan het onderzoek. Hierdoor werd dit onderzoek in aanzienlijke mate vergemakkelijkt. Ook heeft de rechtbank bij de afdoening gekeken naar de straffen die de officier van justitie heeft aangeboden aan de bewoners van de betreffende panden. De meeste bewoners hebben deze voorstellen op een zogenaamde TOM-zitting (buiten de rechter om) geaccepteerd: taakstraffen tussen de 40 en 50 uur. Alles bij elkaar acht de rechtbank voor de Vinkelnaar een maximale taakstraf passend. Daarnaast krijgt hij een geheel voorwaardelijke celstraf, enerzijds om de ernst van het delict tot uitdrukking te brengen en anderzijds om te voorkomen dat de verdachte opnieuw de fout ingaat. 

Uitspraak

Meest gelezen berichten