Laden...

Voorwaardelijke gevangenisstraffen en werkstraffen voor afsteken rookpotten in Philips Stadion

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Voorwaardelijke gevangenisstraffen en werkstraffen voor afsteken rookpotten in Philips Stadion
's-Hertogenbosch, 13 november 2018

De rechtbank veroordeelt 6 verdachten voor openlijk geweld omdat zij rookpotten afstaken tijdens een voetbalwedstrijd. Een 30-jarige man uit Nuenen krijgt een celstraf opgelegd van 150 dagen, waarvan 93 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. Een 23-jarige medeverdachte uit Nuenen is veroordeeld tot 2 maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 120 uur. De rechtbank Oost-Brabant legde 4 andere verdachten werkstraffen van 120 uur op en 1 verdachte is vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs.

Op 23 april 2017 vond in het uitverkocht Philips Stadion in Eindhoven de risicowedstrijd PSV-Ajax plaats. Kort na rust werden er in vak U 2 grote spandoeken ontvouwd over het publiek. Op verschillende plaatsen op de tribune, maar met name onder of nabij deze spandoeken werden 9 rookpotten tot ontbranding gebracht. Daardoor ontstond in dat gedeelte van het stadion een grote zwarte rookwolk. De verdachten hebben allen een verschillende rol gehad. De 23-jarige en 30-jarige mannen uit Nuenen waren betrokken bij de voorbereiding van de actie, zij verstopten samen voorafgaand aan de wedstrijd in het supportershome ongeveer 15 rookpotten achter het plafond op het damestoilet. Tijdens de rust hebben de mannen de rookpotten verdeeld onder andere verdachten.

Een 44-jarige man uit Nuenen, een 26-jarige man uit Eindhoven en een 37-jarige Eindhovenaar hebben verklaard dat zij een rookpot hebben afgestoken. Dat wordt ook bevestigd door camerabeelden. Een 43-jarige man uit Waalre heeft verklaard een rookpot te zijn gaan halen, maar dat hij die niet heeft afgestoken. De rechtbank acht bewezen op grond van de camerabeelden dat hij samen met de 44-jarige man uit Nuenen de rookpot heeft afgestoken. Eén verdachte was op het moment dat de eerste rookpotten werden afgestoken in het supportershome. Ongeveer een kwartier later ging hij naar de tribune en heeft toen ook een rookpot afgestoken. Hij maakte zich daarmee schuldig aan vernieling, omdat hij inmiddels wist wat het effect van de rookpotten was.

​Paniek ontstaan

De rookpotten veroorzaakten een grote dikke zwarte rookwolk, die met name naar het familievak boven vak U trok. Daar bevonden zich voornamelijk ouders met kinderen. Door die zwarte rookwolk ontstond er paniek onder de toeschouwers, met name onder de kinderen. Ook ontstond er gevaar voor de gezondheid van de aanwezige toeschouwers en personeel. Zij kregen last van hun ademhaling en de rook veroorzaakte geïrriteerde ogen. Twee toeschouwers hebben zich vanwege hun COPD aandoening onder behandeling moeten laten stellen van een arts. Een deel van de toeschouwers verliet de tribune om de rookwolk te ontvluchten. Indien er grotere paniek was ontstaan, had dit kunnen leiden tot valpartijen op de trappen van de tribunes of andere situaties waarbij bezoekers in de verdrukking hadden kunnen komen, met alle gevolgen van dien. Daar houdt de rechtbank bij het bepalen van de straffen rekening mee. Anderzijds hebben alle verdachten er op zitting blijk van gegeven spijt te hebben van deze actie en de gevolgen daarvan voor de andere supporters zeer te betreuren.

Vrijspraak

Een 29-jarige man uit Eindhoven wordt vrijgesproken van zijn aandeel. Daarbij speelt mee dat op de camerabeelden niet te zien is dat hij in de rust een rookpot heeft ontvangen van de medeverdachten en ook niet of hij ook daadwerkelijk een rookpot heeft aangestoken.

Uitspraken