Laden...

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor veroorzaken noodlottig ongeval Sint-Oedenrode

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor veroorzaken noodlottig ongeval Sint-Oedenrode
's-Hertogenbosch, 16 september 2021

Een 43-jarige vrachtwagenchauffeur uit Best maakte zich schuldig aan een verkeersdelict door met te hoge snelheid een kruising te naderen én geen voorrang te verlenen aan een bromfietser. De rechtbank Oost-Brabant legt hem een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar op.

Foto ter illustratie

De vrachtwagenchauffeur reed in juni 2020 over de Lieshoutsedijk in Sint-Oedenrode en naderde de kruising met een straat waar een 16-jarige bromfietser reed. De bromfietser remde op het kruispunt, kwam ten val en schoof onder de banden van de vrachtwagen. Als gevolg hiervan kwam zij om het leven.

De rechtbank stelt vast dat de betreffende kruising zeer onoverzichtelijk is. Bij het naderen van de kruising zijn meerdere signalen aanwezig dat het om een gevaarlijk kruispunt gaat en dat extra alertheid en voorzichtigheid geboden is. De vrachtwagenchauffeur had zijn snelheid daarom zodanig moeten minderen, dat hij in staat zou zijn om verkeer rechts tijdig te zien, daarop te reageren en voorrang te verlenen. Dit liet hij na. Hij reed met constante snelheid de kruising op en over, terwijl hij door de aanwezige bomen onvoldoende zicht naar rechts had. Doordat de chauffeur niet voldoende vaart minderde, zag hij de bromfietser over het hoofd en verleende hij geen voorrang. Dit alles is volgens de rechtbank te kwalificeren als aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag en dat maakt de chauffeur verantwoordelijk voor het verkeersongeval.

Veel impact

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de fatale gevolgen van het ongeval. De nabestaanden van het slachtoffer zijn geconfronteerd met onvoorstelbaar leed. Verder weegt mee dat de man beroepschauffeur is, veelvuldig deelneemt aan het verkeer en niet eerder voor een ernstig verkeersfeit is veroordeeld. Daarnaast gaf hij tijdens de behandeling van deze strafzaak op zitting meerdere keren aan dat hij en zijn familie zeer zijn geraakt door de gevolgen van het ongeval. Tot op de dag van vandaag vraagt de chauffeur zich nog steeds af hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Ook is hij zeer begaan met de nabestaanden.

Uitspraak