Vrijspraak poging veroorzaken ontploffing in woning Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vrijspraak poging veroorzaken ontploffing in woning Eindhoven
's-Hertogenbosch, 16 februari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 52-jarige man uit Eindhoven vrijgesproken voor het in levensgevaar brengen van zichzelf en anderen. De man zou volgens de officier van justitie bewust een gaspit in zijn woning hebben opengedraaid om een ontploffing te veroorzaken.

De man draaide in juli vorig jaar in zijn woning in Eindhoven een gaspit open en belde enige tijd later zelf de politie. Een medewerker van de brandweer draaide uiteindelijk later die nacht de gaskraan dicht.

De Eindhovenaar legde bij de politie en tijdens de zitting wisselende verklaringen af over de reden dat hij het gas opendraaide. De verklaring dat hij eten wilde maken en per ongeluk het gas open liet staan, acht de rechtbank niet geloofwaardig. De man had enkele uren voor het incident ook al de politie gebeld met de mededeling dat hij zichzelf van het leven wilde beroven door de gaskraan open te zetten. Bovendien kon de man niet verklaren waarom hij na het opendraaien van het gas niet daadwerkelijk is gaan koken, maar op de bank ging zitten. De rechtbank gaat er daarom vanuit dat de man bewust het gas heeft opengezet om zichzelf van het leven te beroven of in ieder geval die indruk te wekken bij de politie.

De rechtbank acht echter niet bewezen dat de man opzettelijk een ontploffing wilde veroorzaken. De man verklaarde dat het hem door privéomstandigheden die nacht teveel was geworden en dat hij pillen had geslikt en alcohol had gedronken. De man verklaarde dat hij zich pas naderhand realiseerde wat de risico’s waren van zijn handelen. Daarnaast kwam een psycholoog tot de conclusie dat de man de eventuele consequenties mogelijk niet heeft overzien door zijn zwakzinnigheid en vermoedelijk beschonken toestand. Van weloverwogen handelen zal daarom geen sprake zijn geweest, oordeelt de rechtbank. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van de tenlastegelegde feiten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten