Laden...

Vrijspraak voor betrokkenheid bij drugslab in het Belgische Eksel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vrijspraak voor betrokkenheid bij drugslab in het Belgische Eksel
's-Hertogenbosch, 14 februari 2022

Er is onvoldoende bewijs dat mannen uit Eindhoven (37 jaar), Valkenswaard (40 jaar) en zonder vaste woon- of verblijfplaats (56 jaar) betrokken waren bij een drugslab in het Belgische Eksel. De rechtbank Oost-Brabant sprak de mannen vandaag vrij. Eén van hen krijgt wel een geldboete voor bezit van softdrugs en verboden wapens.

Volgens de officier van justitie waren de mannen betrokken bij een drugslab dat de politie in januari 2019 in Eksel aantrof. Bij de inval werden niet alleen het lab maar ook drie jongemannen gevonden, die bleken te zijn overleden door koolmonoxidevergiftiging.

De rechtbank oordeelt dat er diverse aanwijzingen zijn dat de verdachten betrokken zouden kunnen zijn geweest bij het drugslab. Deze aanwijzingen, ook in onderling verband, zijn echter onvoldoende om tot een veroordeling te komen. Er zijn namelijk geen concrete en verifieerbare bewijzen, waardoor de rechtbank niet onomstotelijk en zonder twijfel kan vaststellen dat de verdachten op enige wijze bij het drugslab betrokken zijn geweest. Daarom kan de rechtbank niet anders dan de mannen vrijspreken van dit verwijt.

De Eindhovenaar is wel veroordeeld voor bezit van ruim 10 gram hasjiesj, ruim 800 gram hennep, twee boksbeugels en een ploertendoder. Hij is niet eerder veroordeeld en werkte volledig met de politie mee. Hij wees zelfs aan waar hij de drugs had verborgen. De rechtbank vindt het aannemelijk dat deze softdrugs voor eigen gebruik waren. Daarom is sprake van een overtreding, niet van een misdrijf. Omdat de redelijke termijn waarbinnen het Openbaar Ministerie deze zaak voor de rechter had moeten brengen met 8 maanden is overschreden, volstaat de rechtbank met een geldboete van 500 euro.

Uitspraak