Laden...

Vrijspraak voor explosie bij woning in Eindhoven, wel cel voor doodsbedreiging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vrijspraak voor explosie bij woning in Eindhoven, wel cel voor doodsbedreiging
's-Hertogenbosch, 08 maart 2024

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 25-jarige Rotterdammer vrijgesproken van het veroorzaken van een explosie bij een woning in Eindhoven. Er is onvoldoende bewijs dat hij de vuurwerkbom aanstak die aan de voordeur zat. Wel is de verdachte veroordeeld voor doodsbedreiging van zijn ex-vriendin. Daarvoor krijgt hij een gevangenisstraf van 3 weken.

De vuurwerkbom ging in de nacht van 3 juli 2023 af. Door de explosie beschadigden de voordeur en een tussendeur in de woning. Volgens de officier van justitie is de verdachte degene die Super Cobra's aan de deur bevestigde en deze vervolgens aanstak. De verdachte ontkent. 

De rechtbank stelt op basis van het strafdossier vast dat de telefoon van de verdachte die nacht inderdaad in Eindhoven was. Kort voor de explosie straalde de telefoon een mast aan op 1,7 kilometer afstand van de woning en daarna was de telefoon bij het treinstation. Bij de woning is echter geen enkel bewijs aangetroffen dat erop wijst dat de verdachte daar is geweest of betrokken was bij de explosie. Op camerabeelden van de videodeurbel is wel een persoon te zien, maar daarvan is niet vast te stellen dat het de verdachte is. De rechtbank spreekt hem dan ook vrij van het veroorzaken van een explosie. 

Doodsbedreiging

De rechtbank veroordeelt de verdachte wel voor doodsbedreiging. In februari 2023 stuurde hij via WhatsApp verschillende berichten naar zijn ex-vriendin: "Jij bent dood", "Je gaat zonder kinderen sterven" en "Ik waarschuw je, er gaat wat gebeuren deze week bij jou". De rechtbank spreekt de verdachte vrij van bedreiging van een vriendin van de ex. 

Eerdere veroordelingen

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het slachtoffer angst werd aangejaagd door de berichten van haar ex-vriend. Bovendien is de verdachte vanaf 2013 met enige regelmaat veroordeeld voor met name vermogensdelicten en delicten met geweld. Hij liep tijdens de doodsbedreiging in een proeftijd van een deels voorwaardelijk opgelegde straf. Toch weerhield dit hem er niet van opnieuw de fout in te gaan. De rechtbank bepaalt dat hij ook die eerder voorwaardelijk opgelegde straf van 27 dagen nu alsnog moet uitzitten.

Uitspraak