Laden...

Vrijspraak voorbereiden moord ex, wel cel voor extreem stalken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vrijspraak voorbereiden moord ex, wel cel voor extreem stalken
's-Hertogenbosch, 14 april 2021

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige man uit Eersel vrijgesproken van het treffen van voorbereidingshandelingen voor de moord op zijn ex-vriendin. Wel maakte hij zich schuldig aan het langdurig en extreem stalken van haar. De verdachte krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk.

De verdachte werd in september 2020 door de politie aangehouden in Eindhoven met een mes en een boksbeugel in zijn rugtas. Volgens de officier van justitie had de verdachte deze voorwerpen in bezit om zijn ex-vriendin om het leven te brengen. Daarmee zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare voorbereidingshandelingen.

De verdachte werd aangehouden na 112-meldingen van zijn ex-vriendin en van zijn begeleider vanuit de gemeente, omdat hij zeer dreigende berichten had verstuurd en bij zijn ex-vriendin voor de deur stond. In de berichten kondigde de verdachte onder meer aan dat hij de vrouw met een mes zou gaan steken en dat hij haar om het leven zou gaan brengen. Ook de begeleider had hij dergelijke berichten over zijn ex gestuurd. Volgens de verdachte stuurde hij de berichten alleen om te provoceren zodat zijn ex-vriendin een gesprek met hem zou aangaan. Het mes en de boksbeugel had hij naar eigen zeggen al lange tijd op zak uit angst voor de vader van zijn ex die hem (met anderen) zou hebben bedreigd en mishandeld.

Grootspraak

De rechtbank spreekt de verdachte vrij van het voorbereiden van een levensdelict. Hoewel het er op basis van het bewijs op zijn minst alle schijn van had dat de verdachte van plan was zijn ex-vriendin om het leven te brengen, heeft de rechtbank gerede twijfel dat hij ook werkelijk die intentie had. Zo bevestigden meerdere getuigen dat de verdachte - uit angst dat hem iets aangedaan zou worden - altijd een mes en een boksbeugel bij zich had. Ook is er geen bewijs dat hij de wapens in zijn handen had toen hij voor de deur stond bij zijn ex-vriendin. Een overbuurman zag dat de verdachte druk bezig was met zijn telefoon, maar zag in het gedrag van de verdachte geen aanleiding de politie te bellen.

Al het voorgaande past volgens de rechtbank bij het beeld dat de verdachte weliswaar zeer veel dreigende, grimmige berichten en foto’s stuurde, maar niet van plan was werkelijk zijn ex om het leven te brengen. Bij de verdachte is eerder sprake van een gedragspatroon van grootspraak en opgeblazen bedreigingen om met de vrouw in gesprek te kunnen. De bevindingen van een psycholoog sluiten aan bij deze overtuiging.

1.000 berichten per dag

De rechtbank veroordeelt de verdachte wel voor het stalken van zijn ex-vriendin. Dit nam extreme vormen aan. Hij stuurde haar over een periode van meer dan 2 jaar soms wel 1.000 berichten per dag. In die berichten bedreigde hij de vrouw met gruwelijke gewelddadigheden die haarzelf, haar jonge kind en haar moeder zouden worden aangedaan. Volgens de psycholoog is er bij de verdachte sprake van borderline en narcistische trekken. De rechtbank beschouwt hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Als de verdachte niet wordt behandeld, is er een grote kans op herhaling. Daarom koppelt de rechtbank aan het voorwaardelijke strafdeel een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de verdachte zich laten behandelen door een forensische polikliniek, krijgt hij een contactverbod met zijn ex-vriendin en mag hij niet in Limburg komen.

Uitspraak