Vrouw acht jaar cel in voor doodslag partner in ’s-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Vrouw acht jaar cel in voor doodslag partner in ’s-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 07 april 2015

Een 29-jarige Poolse vrouw is veroordeeld voor het doden van haar partner. Ze stak hem in de woning van een vriend van de man in ’s-Hertogenbosch met een mes dood. De vrouw krijgt een gevangenisstraf van acht jaar.

De vrouw ging in juli vorig jaar naar de woning in ’s-Hertogenbosch. De man zat daar ’s middags samen met een vriend te drinken. Toen de vrouw dit zag, ontstond er direct een woordenwisseling over zijn drinkgedrag. De vrouw pakte een wodkafles van de tafel en gooide die kapot. Ook sloeg ze de man en schold hem uit. Daarop ontstond een worsteling waarbij de vrouw een mes van het aanrecht pakte en de man in zijn bovenarm en laag in zijn hals stak.

Wisselende verklaringen

De vrouw heeft steeds beweerd dat ze uit noodweer heeft gehandeld. De rechtbank stelt vast dat de vrouw zeer wisselende verklaringen aflegde over het incident. Zo zou de man haar hebben vastgepakt en losgelaten, waardoor ze uitgleed en op hem viel. Ook verklaarde de vrouw dat zij met het mes in haar hand is gestruikeld en op de man terechtkwam. Later verklaarde ze het mes te hebben gepakt en daarmee zeker één keer op de man te hebben ingestoken. De rechtbank acht op basis van die laatste verklaring, de verklaringen van twee getuigen en het sectierapport, bewezen dat de vrouw het slachtoffer heeft gestoken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de vrouw hierbij de nodige kracht heeft gebruikt. Ze aanvaardde hiermee de kans dat de man zou overlijden. De rechtbank is van oordeel dat daarbij geen sprake was van noodweer en veroordeelt haar daarom voor doodslag.

Heftige ruzies

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de vrouw het kostbaarste bezit van de man heeft afgenomen. Aan de nabestaanden is hierdoor onherstelbaar leed aangedaan.
De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van tien jaar. De rechtbank neemt in deze zaak in aanmerking dat verdachte in een opwelling heeft gehandeld en dat er sprake is van verminderde toerekeningsvatbaarheid en legt een lagere straf op vanwege enkele strafverminderende omstandigheden. De vrouw is onderzocht door een psychiater en een psycholoog, die vaststelden dat er sprake is van een borderline persoonlijkheidsstoornis en zwakbegaafdheid. De rechtbank beschouwt de vrouw daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Er was al langere tijd sprake van een problematische relatie tussen de vrouw en het slachtoffer. In de dagen voor het delict hadden ze bijna dagelijks heftige ruzies. Het psychisch evenwicht van de vrouw werd daardoor steeds meer verstoord. Op de dag van het incident ontstond er weer een ruzie en raakte zij overspoeld door negatieve emoties waardoor ze de grip op zichzelf en de realiteit verloor. Hierdoor was de vrouw minder goed in staat haar gedrag te bepalen en de gevolgen van haar handelen te overzien.

Uitspraken

Meest gelezen berichten